Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Din documente îngălbenite de trecerea vremii, din dialoguri cu persoane care la început îți par a fi străine dar totuși atât de apropiate, am descoperit și acești trei oameni minunați și talentați care, prin darul primit de la Dumnezeu, prin străduința și dăruirea lor, nu fac decât să ne simțim mândri de ei și de ceea ce au reușit să realizeze:
RUSU NICOLAE
S-a născut la Dorohoi în ajunul sărbătorii Sf. Ap. Andrei – ocrotitorul României (29 noiembrie) din anul 1976.
Studiile le urmează în orașul natal: Școala generală nr. 8 (1983-1991) și Liceul ”Grigore Ghica” (1991-1995). Continuă apoi la Iași cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae”, secția Artă sacră (1995-1999) și Cursul post-universitar în restaurare (2000).
Și-a dorit mult să devină preot însă Dumnezeu i-l scoate în cale la Iași pe Chichioacă Mihai, care i-a fost coleg de cameră dar și îndrumător. Acesta îl încurajează, îl îndeamnă, îi descoperă frumusețea picturii de icoane. Reușește să picteze prima sa icoană, în anul 1995, și nu întâmplător avea să realizeze icoana Sf. Ap. Andrei.
Se hotărăște să aprofundeze această tainică lucrare participând și muncind alături de pictorii-călugări din atelierele de pictură bisericească de la Mănăstirea Putna.
După ani de străduință și dăruire a început să apară și roadele. Dintre lucrările realizate enumerăm: catapeteasma din paraclisul Seminarului Teologic ”Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi (2003-2004), catapeteasma din paraclisul ”Sf. Antonie”, care aparține de Schitul Lacu din Muntele Athos (2005-2006), catapeteasma Schitului ”Sf. Pantelimon” Valea Seacă – Pașcani (2007), o catapeteasmă pentru o biserică ortodoxă din Italia (2008). Din anul 2010 începe un nou capitol în activitatea sa prin colaborarea ce o are cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, unde pictează un număr însemnat de catapetesme precum cele de la: biserica Ariciu – Bărăgan, județul Brăila (2010), biserica ”Sf. 40 de Mucenici”, Catedrala ”Nașterea Domnului”, biserica ”Sf. Parascheva” (2014), biserica ”Sf. Cruce” (2016-2017) și biserica ”Sf. Spiridon” toate din orașul Brăila, biserica ”Sf. 40 de Mucenici” din orașul Galați.
Ca pictor iconar, lucrările (icoane) realizate de Nicolae Rusu, sunt împrăștiate pe întreg teritoriul țării, un număr important de icoane fiind la Catedrala Mitropolitană din Iași.
În ultimii de 15 ani, a avut o serie de expoziții de icoane printre care și cea de la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” din orașul Iași, din anul 2006.
CHICHIOACĂ MIHAIL
Mihai s-a născut în ziua de 2 noiembrie 1974 și este originar din Putna, județul Suceava.
Studiilele începe în orașul Dorohoi, la Școala generală nr. 1 și Liceul ”Grigore Ghica” – promoția 1993.
Între anii 1995-1999 urmează cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea restaurare, devenind apoi licențiat în Teologie și Arte plastice.
Darul sau talentul pentru pictură ”le-am avut dintotdeauna” mărturisește Mihail. Un rol important deschiderea spre pictură le-au avut mama sa și nașul său de botez (Popescu Constantin), care a fost și el pictor bisericesc.
Primele lucrări realizate de Mihail (în colaborare cu alți pictori) sunt: pictura bisericii din Gănești, Târgu Frumos, județul Iași și pictura bisericii din Topile, Pașcani, județul Iași.
Anul 2002 este un an de răscruce în viața pictorului Mihail. În anul 2002 pleacă și se stabilește în Grecia, unde realizează cea mai importantă lucrare a sa: Mănăstirea ”Învierea lui Hristos – Emmaous” din Salonic. Aici realizează pictura în frescă a celor trei biserici și a paraclisului aflate în incinta acestui minunat așezământ.
O altă pasiune a sa este desenul sau grafica. A colaborat cu Marius Marian Șolea la realizarea grafică a unor publicații precum: revistele ”Sfecla” și ”Planeta adolescenței”, în cărțile: ”Mereu secunda, mereu și Dumnezeu”, editura Alex. Ștefulescu, 1995; ”Universul din piatră”, editura A92, 1996; ”Pașii se sub simț”, editura A92, 1997; ”Generația suspendată”, editura EDO alături de poemele lui M.M. Solea și albumul lui Florin Chilian ”Autistul. Nu-l mai goniți pe Brâncuși!”, ș.a.
Lucrări ale sale au făcute cunoscute publicului și în expozitii colective: la Dorohoi - Galeriile Minerva(Casa de cultură), la Vaslui - Asociația culturală”Sf. Luca” și în cadrul Facultății de Teologie - Iași.
PREOTUL AXINTE IOAN
Descendent dintr-o familie preoțească din Lozna, preotul Ioan s-a născut în ziua de 5 ianuarie 1924, în localitatea Tătărășeni, comuna Mileanca.
A studiat la Școala nr. 1 din Dorohoi între 1931-1935, la Seminarul ”Veniamin Costachi” din Iași între anii 1935-1943 și al Facultății de Teologie Ortodoxă între anii 1943-1947.
După o perioadă de 10 ani ca profesor, este hirotonit preot pe seama parohiei Comănești, comuna Suharău în ziua de 10 aprilie 1955. A slujit o perioadă și la parohia Tătărășeni, în locul tatălui său, însă cea mai importantă activitate a desfășurat-o la parohia Vârfu Câmpului.
O pasiune a sa – pictura – a încununat slujirea sa preoțească până în ultimile clipe ale vieții. La început, timid, a realizat tablouri cu peisaje și apoi cu portrete, iar apoi a lucrat în sfera picturii religioase. De-a lungul vieții a realizat icoane, prapuri, epitafe pentru diferite biserici din județele Botoșani și Suceava. A pictat deasemenea și catapeteasma bisericii ”Pogorârea Duhului Sfânt” – Cobâla, din vecinătatea Dorohoiului cu prilejul sfințirii din anul 1983.
A trecut la cele veșnice în anul 2000, în ziua de 2 octombrie și a fost înmormântat în curtea bisericii din Vârfu Câmpului. Pr. Onofrei Marius
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.