Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Credincioșii ortodocși din orașul Dorohoi au participat sâmbătă 31 martie la pelerinajul tradițional de Florii care în fiecare an are loc în sâmbăta lui Lazăr.
Anul acesta procesiunea a început la biserica domnească Sf. Nicolae din Dorohoi, cu slujba Vecerniei oficiată de un sobor de preoți în frunte cu pr. Protopop Stelian Ciurciun. După citirea Sfintei Evangheliei a Învierii lui Lazăr s-au binecuvântat ramurile de salcie și florile care au fost împărțite pelerinilor apoi alaiul de preoți și credincioși au pornit în procesiune spre bisericuța de lemn cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Pe drum s-au cantat imne religioase specifice postului mare s-au rostit ectenii pentru sănătatea pelerinilor și a întregului popor binecredincios și s-au împărțit stâlpări de flori binecuvântate.
Procesiunea s-a încheiat cu citirea Acatistului Învierii lui Lazăr și cu rostirea unui scurt cuvânt de învățătură al părintelui protopop. „.....Astăzi asemenea celor de odinioară am ieșit în cetate și am mers de la o biserica la alta pentru a da mărturie că noi credem în Învierea lui Hristos și conștientizăm că la Aceasta s-a ajuns prin jertfa Sa de pe Golgota.....” a spus părintele în cuvântul său de învățătură.
Tradiția pelerinajului datează de foarte mulți ani și se practică în multe localități. Este și un moment de bucurie dar și de întărire a credincioșilor, să se încurajeze pentru Săptămîna Patimilor, care nu face parte din perioada postului propriu-zis, avînd o altă semnificație mult mai profundă și o adâncă încărcătură emoțională. În Duminica Floriilor creștinii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim, unde Mântuitorul, călare pe un asin, a fost întâmpinat precum un împărat, cu ovații, flori, ramuri de măslin, curmal, finic, smochin sau salcie. Este singurul moment menționat în Biblie în care Iisus Hristos a acceptat ca oamenii să-i aducă cinstirea cuvenită. În amintirea evenimentului, preoții sfințesc în această zi ramuri de salcie care se împart creștinilor, iar după slujbă, aceștia iau crenguțele acasă și împodobesc cu ele icoanele, ușile și ferestrele pentru a fi binecuvântați tot anul. Sărbătoarea coincide și cu momentul biruinței morții, căci în sâmbăta care precede Floriile are loc Învierea lui Lazăr, motiv pentru se comemorează totodată și cei trecuți la Domnul. (pr. Ciprian Șoptică, Parohia Satu Nou Dorohoi). Foto: Augustin Gheorghiescu
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.