Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vineri, 15 iunie, s-au implinit 129 de ani de când marele nostru Eminescu a intrat … în nemurire. Comuna Vorona, locul copilăriei mamei poetului, Raluca Iurașcu, nu putea lipsi din organizarea ediției din iunie a Zilelor Eminescu și la care s-a înscris pe 16 iunie, în mod minunat, printr-un eveniment cultural, dublat de unul profund religios. Căci a fost o premieră pentru satul Joldești să deschidă în acest an manifestările de la conacul Raluca Iurașcu cu o slujbă de pomenire la biserica cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, acolo unde, în anii copilăriei și mai apoi, ai tinereții sale, s-a rugat mama lui Eminescu. Și, au fost prezenți în biserica ctitorită la 1847, zeci de invitați, poeți și scriitori, sosiți la Vorona pentru decernarea premiilor Concursului Național “Porni Luceafărul…“.
În tradiția ultimilor ani, evenimentele culturale de la Joldești sunt organizate de Consiliul Judeţean Botoşani prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani și Primăria Vorona, cu sprijinul Societății Culturale „Raluca Iuraşcu”. „Dacă e iunie, e anotimpul poeziei. Este perioada când spiritul eminescian este mai prezent ca oricând - teiul, lacul, codrul, luna, de fapt natura întreagă. Suntem plini de emoție să îl evocăm pe Eminescu, aici, la Joldești și este minunat iată că o putem face an de an, cu oaspeți de o asemenea valoare” a declarat primarul Aurel Ștefan. Și, Voronei i-a revenit deschiderea ediției din acest an prin vocile zecilor de copii și tineri îmbrăcați minunat în straie populare și care au recitat poeziile lui Eminescu și mai apoi, i-au cântat versurile, pe acorduri de chitară. A fost atâta încântare și inocență la un loc, în conacul din Joldești, încât se poate spune, fără vreo exagerare, că la momentul pomenirii sale, luceafărul poeziei românești a împlinit de fapt … 129 ani de nemurire.
„Dumnezeu să binecuvânteze Vorona!” au exclamat poeții aflați în conacul Iurașcu
A urmat decernarea premiilor Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, a XXXVII-a ediţie. Altfel spus, recunoaşterea tinerelor talente literare din ţară şi de peste hotare, prin premiiile conferite de cele mai importante reviste şi edituri. Și, a fost momentul în care zeci de tineri care iubesc poezia, literatura, critica literară şi de fapt, opera lui Eminescu, au fost răsplătiţi cu cele mai importante premii din cariera lor literară de până acum și care le conferă iată șansa de a fi publicați. Ei au intrat și într-o galerie, extrem de selectă, a celor peste 600 de poeţi care au debutat odată cu participarea la acest concurs, în toate cele 37 de ediții ale sale. “Valorile sunt de vârf, la nivelul debutantului. Nu e ca în sport, nu poți face o departajare foarte clară. Dar, toți au o poartă deschisă prin acest concurs, urmează ca ei să se confrunte cu cititorii, cu criticii și să dovedească tuturor că pasiunea lor nu este una efemeră” a declarat prof. dr. Nicolae Oprea, președintele juriului concursului „Porni Luceafărul…”.
Manifestarea de la Joldești din acest an a punctat o nouă premieră și prin premiul care a fost acordat de juriul concursului, Primăriei Vorona, pentru organizarea evenimentului găzduit de Conacul Raluca Iurașcu. Iar cuvintele scriitorului Gellu Dorian, sufletul acestui concurs care pe parcursul celor 37 de ediții ale sale a dat aripi sutelor de scriitori și poeți aflați la momentul debutului, țin loc de concluzii – „Felicităm Vorona pentru că și în acest an a reușit să ne lase fără cuvinte. Îi felicităm și pentru că au obținut din nou titlul de Sat Cultural al României, acum, în 2018. Sunt alături de mine, astăzi, colegi care vin pentru prima dată la Joldești, dar și colegi care au fost aici în fiecare an pentru data de 15 iunie și iată-i, din nou, acum, la Vorona. Țara asta mai are o șansă tocmai pentru că există oameni așa cum am avut bucuria să găsim aici, la Joldești. Și da, veșnicia s-a născut la sat. Și da, premiem comuna Vorona, pentru valorile pe care le-am găsit aici și oamenii săi minunați. Și spun, asemeni colegilor mei, Dumnezeu să binecuvânteze Vorona!”
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.