Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Se spune că fiecare vară are povestea ei, dar și căfiecare dintre noi ne scriem povestea de-o vară. Ei bine, vara din acest an se scrie sub semnul unității, al iubirii de neam și de țară, de valorile și de credința ce ne-au făurit ca popor român, astfel anul centenarului ne îndreaptă atenția spre ceea ce noi păstrăm în sufletul nostru și dăruim generațiilor viitoare. În acest cadru festiv, proiectul „Tabăra din pridvorul satului” al A.T.O.R. Iași, coordonat de Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, a făcut popas și în Dealu Mare din Jud. Botoșani, unde circa 100 de copii și tineri au dat mână cu mână pentru a da curs unei experiențe, care pentru cei mai mulți a însemnat toată povestea acestei veri.
Pe lângă copiii din parohia Sf. Ilie, Dealu Mare, s-au alăturat și copii din Dorohoi de la parohiile „Sf. Vineri” și „Sf. Împărați Constantin și Elena”, împreună cu cei de la Complexul de Apartamente „Amicii”, dar și din parohiile „Sf. Vv. Mihail Și Gavril”, Racovăț, „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, Hilișeu-Horia și „Sf. Nicolae”, Iezer, cu sprijinul Seminarului Teologic Dorohoi. După ce s-au adunat toate oștile pe câmpul de bătălie ce avea să fie cucerit în 4 zile, în dimineața zilei de 8 august povestea lor începe să devină realitate. Puțin nedumeriți și învăluiți de inedit, s-au lăsat conduși de cei 13 animatori, care au biruit oboseala pentru a se declara mulțumiți de rezultat la sfârșitul taberei, pe 11 august. Fețele participanților le trădau reținerea de a fi ei înșinși, dar și entuziasmul gândului că în sfârșit vor afla ce înseamnă o tabără. O mică înviorare în ritm de dans și câteva jocuri antrenante au dat startul unei noi aventuri. Părintele Ionuț Apetrei care ne-a găzduit și coordonatoarea Oana-Maria Huțanu i-au anunțat pe copii programul și surprizele ce aveau să se ivească, iar apoi s-au rugat pentru o zi binecuvântată rostind rugăciunile de dimineață. Ora cu animatorul i-au apropiat pe participanți, împărtășind gânduri despre ei, despre ce urma să se întâmple, și dându-le o mână de ajutor pentru a lega noi prietenii. După ce și-au potolit foamea la masa de prânz, grupele au fost repartizate prin rotație la cele 4 ateliere coordonate de animatori: lucru în echipă, prim-ajutor, folk și dans. Spre seară au vizionat filmul „Micul pui”, cu discuții tematice, iar rugăciunea de seară a anunțat sfârșitul primei zile.
Cea de-a doua zi a început cu participarea la Sfânta Liturghie, oferind copiilor ocazia de a se spovedi și împărtăși, continuând cu jocurile olimpice, unde participanții au lucrat în două grupe. Pentru a ne aminti cum se antrenează soldații care ne apără țara, primul joc a constat într-un traseu aplicativ, unde au fost incluse curse cu saci, echilibru, mersul târâș, apoi și-au demonstrat forța în echipă la trasul sforii, dar și viteza la umplerea unui lighean cu un burete înmuiat în apă. După masă au urmat alte două ateliere, tir cu arcul și scriere scrisori, iar apoi au avut prilejul de a cunoaște pe domnul colonelPogoreanu Doru și părintele Marius Onofrei, care le-a povestit despre importanța centenarului și datoria de român. Contopiți de istorie, au mărșăluit până la capela de la cimitirul din Dealu Mare intonând cântece patriotice, urmând ca la întoarcere să se răcorească printr-o bătaie cu apă. A treia zi locația s-a mutat la Racovăț, la părintele Cătălin Budacă, unde după rugăciunea de dimineață și înviorare, ne-am dovedit spiritul civic și am realizat o mică acțiune de ecologizare prin pădurile de lângă biserică. Restul zilei a fost încărcat de diferite jocuri, iar seara s-a încheiat cu spectacolul realizat de participanți și voie bună în jurul focului de tabără. Ultima zi i-a provocat pe copii la vânătoarea de comori, cele 4 echipe fiind supuse la 8 probe pentru a ajunge la comoară. Rodul acestor zile s-a înscris într-un filmuleț, iar finalul taberei s-a anunțat prin cuvintele de învățătură ale preoților. Nădăjuim că toate activiățile la care au participat, le-a oferit copiilor șansa de a-și scrie povestea unei veri de neuitat și au înțeles că Biserica e mereu pregătită să le vină în ajutor. (Alexandra Beiu, voluntar A.T.O.R. Iași)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.