Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Familia Kogălniceanu, originară din Basarabia, trecând în Moldova, s-a așezat pentru întâia oară în Dorohoi. În 1845, vornicul Ilie Kogălniceanu, tatăl lui M. Kogălniceanu, stăpânea moșiile Mateieni și Vlădeni, comuna Corlăteni, ce erau date în arendă rudei sale, Gheorghe Cocotă.
În anul 1857 Mihail Kogălniceanu (6 septembrie 1817 - 20 iunie 1891), un fervent susținător al unirii Moldovei cu Țara Românească, a fost ales ca reprezentant al Dorohoiului în Adunările Ad-hoc, adunări care au avut un rol important în realizarea Unirii din 1859.
1913 - IMORTALIZAREA LUI KOGĂLNICEANU
Gh. Gh. Burghele, președintele Ateneului Român din Dorohoi, prin adresa nr. 69 din 20 octombrie 1906, solicita Primăriei orașului un ajutor bănesc în vederea ridicării unui bust ilustrului om politic. Primarul Onisifor Gherghel susține această inițiativă afirmând că ”în vederea meritelor acestui ilustru bărbat, părerea mea este că, comuna va îndeplini o sfântă datorie, contribuind cu o suma pentru a se ridica un bust în amintirea sa, acest bust, pe lângă că va fi o podoaba pentru orașul nostru, dar și un imbold la muncă tinerilor generații pentru fericirea scumpei noastre patrii”.
Șapte ani mai târziu, în ziua de 2 iunie 1913, are loc dezvelirea bustului lui Mihail Kogălniceanu. La această mare sărbătoare s-a adunat lume de pretutindeni îndeosebi foarte mulți tărani, veniți mai din toate satele din nordul Moldovei.
Din presa vremii aflăm că: ”Orașul era frumos împodobit... Oaspeții au fost primiți de domnul Gh. Burghele, președintele Ateneului din localitateși președintele comitetului de inițiativă pentru ridicarea bustului lui Mihail Kogălniceanu. Cei dintâi sosiți sunt fiii marelui sărbătorit, precum și fiica sa d-na Bogdan, soția domnului Leon Bogdan, prefectul județului Neamț.
La orele 11:00 s-a oficiat în Catedrala orașului un serviciu religios de către protoiereul județului asistat de întreg clerul Catedralei. Dupăterminarea serviciului, asistența s-a îndreptat spre Primărie, în fața căreia se afla așezat monumentul. Aici s-a oficiat o rugăciune pentru sfințirea monumentului, după care el a fost acoperit de numeroase coroane și flori: printre ele remarcăm coroana de flori naturale a Regelui, a județului Dorohoi, a Ateneului local, a foștilor clăcași, a elevilor Gimnaziului, etc.
Domnul Gh. Gh. Burghelea, președintele comitetului de inițiativă a ridicării bustului, arată marile acte politice săvârșite de ilustrul sărbătorit, apoi face o expunere amănunțită a operelor sale. Își încheie cuvântul predând monumentul primarului orașului. Domnul Andrei, primarul Dorohoiului, face apologia lui Kogălniceanu și primește monumentul cu bucurie în numele Consiliului comunal.
Domnul Răutu, avocat, declamă o poezie patriotică intitulată«Imn lui Kogălniceanu», iar domnul I. Simionescu, profesor universitar, vorbește în numele Academiei, descriind în culori vii toată opera culturală și națională îndeplinită de M. Kogălniceanu. Au mai vorbit apoi domnul Tucu, în numele Ligii culturale, profesorul Tiberiu Crudu, săteanul Cazacu, clăcaș și directorul Constantin N. Iancu.
După terminarea cuvântărilor, s-a făcut defilarea, de față fiind reprezentantul Regelui, autoritățile locale și delegațiile diferitelor instituții. Defilarea sătenilor și mai ales a clăcașilor a mișcat profund publicul”.
Bustul, realizat de sculptorul Wladimir Hegel, rămâne și astăzi – după 105 ani – una din capodoperele cu care Dorohoiul se mândrește, deși în anul 1925 bustul a fost mutat în piața Prefecturii (astăzi Muzeul de Științe) acest lucru nu știrbește cu nimic valoarea acestui monument.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.