Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este unul din Praznicele Imparatesti, sarbatorita, in fiecare an, la 15 august.
Sarbatoarea cinsteste moartea si inaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer si marturiseste ca Maica Domnului "a fost luata" de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Christos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti. In popor, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeste si Santamaria sau Uspenia.
Sarbatoarea Santeimarii este precedeta de o perioada de post de doua saptamani, timp in care credinciosii se purifica trupeste, spun rugaciuni si se pregatesc spiritual, prin ganduri pasnice si fapte bune, pentru intampinarea acesteia.
In dimineata sarbatorii, traditia spune ca femeile crestine trebuie sa mearga la biserica cu mancare aleasa si fructe din noua recolta, de regula, struguri si prune care, dupa ce sunt binecuvantate de preot, se impart participantilor la slujba in amintirea celor care nu mai sunt. De asemenea, dis de dimineata, femeile culeg flori pe care le duc la biserica si le pun la icoane, scrie ziare.com.
Sarbatoarea se numeste Adormirea Maicii Domnului pentru ca, pe de o parte, in cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisa a unui sfant iar, pe de alta parte, traditia bisericeasca spune ca sfarsitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Traditia mai spune ca aceasta sarbatoare se tine, mai ales, pentru sanatate, casatorie, nastere usoara si vindecarea de boli.
Tot traditia spune ca de Santamaria se aduna ultimele plante de leac si ca, dupa aceasta sarbatoare, semnele toamnei vor fi, din zi in zi, tot mai vizibile, chiar daca luna august este luna de vara. Se crede ca, daca in apropiere de ziua Santeimarii, infloresc trandafirii, toamna va fi lunga.
Tot la Sfanta Maria Mare, ciobanii coboara oile de la munte si barbatii isi schimba palaria cu caciula, semn ca vara-i pe terminate, obicei care se respecta pretutindeni. De Santamaria, fetele poarta o planta numita navalnic, despre care se spune ca are puterea sa aduca petitori. Pe 15 august, se deschide si sezonul nuntilor si tot acum, se tocmesc pandarii la vie. In unele zone, se obisnuieste ca cei care poarta numele Sfintei Maria sa-si sarbatoreasca ziua onomastica.
Pe 15 august este si Ziua Marinei, prilej de bucurie si distractie pentru romanii care vin din toata tara la Constanta sa se distreze la festivalul marii.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.