Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Intampinarea Domnului este o sarbatoare importanta in Calendarul ortodox. Ea este praznuita la 40 de zile de la Nastere Domnului (Craciun), la 2 febarurie in fiecare an.
Semnificatii
Semnificatia pentru Intampinarea Domnului este implinirea Legii ce prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie dus la Templu unde sa fie afierosit lui Dumnezeu, in a 40-a zi de la nastere. In acest moment se facea si curatnirea mamei. Astfel, Mantuitorul a fost dus si el la Templu de catre Fecioara Maria si dreptul Iosif. Ei au fost intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana.
Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a facut parte din traducatorii Pentateuhului din limba ebraica in greaca. In momentul in care a ajuns la textul „Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26).
Simeon, om al rugaciunii, reprezinta asteptarea implinirii profetiilor. In momentul in care acesta Il ia in brate pe Hristos, rosteste: „Acum slobozeste (elibereaza) pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochi mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel“ (Luca 2, 29-32).
Simeon cere a fi eliberat nu pentru ca era plictisit sau obosit, ci pentru ca era implinit. Din cantarile specifice acestei sarbatori aflam ca el pleaca spre a vesti si mortilor ca Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat.
Prorocita Ana simbolizeaza Legea si Proorocii, cele care se vor implini in persoana lui Hristos.
Obiceiuri pentru spor si sanatate
In credinta populara ziua de 2 februarie este cunoascuta sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unsi cu grasime de urs. Se credea ca puterea acestui animal era transferata asupra copiilor. Bolnavii de „sperietoare” erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par de urs.
Se spunea, de asemenea, ca daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage. El prevestea astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in aceasta zi cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara. Ceea ce insemna slabirea frigului si apropierea primaverii.
In ziua praznicului, este bine ca mamele ai caror copii sunt bolnavi sa daruiasca lucruri de imbracaminte copiilor saraci. Practicarea acest ritual aduce bucurii si alunga boala din familiile generoase.
Un vechi obicei care se practica in ziua de Intampinarea Domnului este “Tarcolitul viilor” (care urmeaza dupa ce horticultorii sarbatoresc, la 1 februarie, „Arezanul viilor”). Capul familiei are datoria de a trece pe la vie in dimineata acestei zile, cu un fel de caltabos – numit ”bundarete”, ce simbolizeaza prosperitatea si abundenta – si o sticla de vin in traista.
Astfel “echipat”, el va va ocoli via de trei ori, va pune in fiecare colt al podgoriei o bucata de caltabos, dupa care va taia o coarda de vita pe care o va unge cu funingine si va bea o gura de vin. La finalul ritualului, dupa ce toate acestea au fost indeplinite, va rosti o formula magica: “Doamne, sa-mi faci strugurii cat bundaretele de mari!”, apoi va planta in gradina casei coardele taiate pentru a simboliza ”norocul viei”.
Se mai spune despre ziua Intampinarea Domnului ca este una cu multe ceasuri rele, iar cine se naste sau cine face nunta in aceasta zi va avea parte numai de necazuri si nu-i va merge bine
De asemenea, de Intampinarea Domnului, sau Stretenia sau Ziua Ursului, se mai spune ca „se stramba partia”, adica incep sa se topeasca zapezile.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.