Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Titlu: Pe culmile disperării
Autor: Emil Cioran (n. 08.04.1911, d. 20.06.1995)
Anul apariţiei: 1934, București
Scurtă prezentare: ”Pe culmile disperării” este cartea de debut pentru care autorul primește premiul Comitetului pentru premierea scriitorilor tineri needitați. Temele și motivele pe care le concentrează și le zugrăvește în paginile cărții (suferință, absurd, neant, angoasă, boală, nebunie, sigurătate, moarte, iubire, nihilism, infinit etc) se modelează într-un pesimism absolut.
Da, este o carte filosofică, și acest fapt se oglindește cutezător în orice frază pe care ai citi-o aleatoriu din opera cioraniană. Viziunea originală asupra vieții și a sensului acesteia este abordată în cele 41 de așa-numite eseuri ale operei, fiecare dintre ele ținând să puncteze faptul că SCRISUL te poate face măcar puțin să treci peste anumite obsesii și temeri.
În ”Totul n-are nicio importanță” cred că este cel mai bine pusă în evidență ideea că existența reprezintă de fapt un sentiment al ”totalei nulități și insignifianțe” transpuse mai apoi în ”gânduri mai amare ca lacrimile”. Se poate observa și o linie a optimismului printre rândurile cărții, însă trebuie acordată o atenție mai mult decât remarcabilă fiecărui cuvânt! ”Sunt convins că nu sunt absolut nimic în univers, dar simt că singura eixstență reală este a mea.”
Dacă răspusurile tale în legătură cu tot ceea ce înseamnă viață, istorie, univers nu sunt destul de pesimiste, sau dacă vrei să îți pui mai multe întrebări despre existență, te sfătuiesc să citești operele lui Cioran! Este o altfel de viziune asupra sinelui pe care poate nu ai putut-o vedea din cauza vitezei secolului în care trăiești!
Citat: ”Cunoașterea adevărată este cel mai mare întuneric...”, ”Căci spiritul este fructul unei maladii a vieții, precum omul nu este decât un om îmbolnăvit. Existența spiritului este o anomalie în viață.”
“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.