Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, în perioada 24-28 iunie 2019, Școala de vară pentru masteranzi și doctoranzi „Exerciții de recitire – școala clujeană de eminescologie”.
Ședința de deschidere a Școlii de vară va avea loc pe 24 iunie, de la ora 16.00, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici al Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu de la Memorialul Ipotești. În cadrul ședinței, va fi prezentat proiectul de cercetare ROMIMAG – Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric și identități cultural-lingvistice –, un proiect care se desfășoară la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de dr. prof. Corin Braga.
Programul Școlii de vară pentru masteranzi și doctoranzi include:
- trei ateliere de eminescologie, la care își vor prezenta proiectele de cercetare masteranzi și doctoranzi de la universități din România și Republica Moldova: Critica criticii și istoria ideilor (25 iunie; orele 9.00-13.00); Imaginarul poetic eminescian – ROMIMAG (26 iunie; orele 9.00-13.00)); Studii de lingvistică și poetică eminesciană, varia (27 iunie; orele 15.00-19.00);
- trei mese rotunde sub genericul Exerciții de recitire, la care profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor propune pentru discuții subiecte ce se referă la probleme de interpretare și reinterpretare a operei literare: lect. dr. Corina Croitoru, Dialogismul ironic în critica criticii (25 iunie; orele 15.00-16.00); cerc. dr. Marius Conkan, Texte fundamentale de poetică a imaginarului – ROMIMAG (26 iunie; orele 15.00-16.00); drd. Marius Popa, Literatura în cititor. Textul și interpretul (27 iunie; orele 19.00-20.00);
- patru conferințe: cerc. dr. Adrian Tudurachi, Civitas: toposul cetății umane în critica lui D. Popovici (24 iunie; orele 19.00-20.00); cerc. dr. Ligia Tudurachi (Scenografii de cenaclu. Creația colectivă în imagini (25 iunie, orele 16.00-18.00); prof. dr. Ioana Bican, Recitind proza eminesciană – câteva imagini noi, din pagini cunoscute (26 iunie; orele 16.00-18.00); prof. dr. Mircea A. Diaconu, A citi/ a răsciti literatura. Cuvinte de încurajare către un discipol ipotetic (28 iunie, orele 9.00-10.00).
În 26 iunie, la ora 17.00, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici al Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu de la Memorialul Ipotești, va avea loc proiecția unor filme de arhivă, digitalizate, cu Ioana Em. Petrescu, conferențiind despre Eminescu (înregistrări din 1989).
În cadrul Școlii de vară se va organiza (pe 27 iunie, la ora 20.00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești) și un Cenaclu… eminescologic, unde participanții vor discuta cu traducătorul și scriitorul Florin Bican despre traducerea operei lui Eminescu în limbi străine.
Programul prevede, pe 27 iunie, o vizită la Mănăstirea Vorona, care adăpostește un fond de carte veche și de hrisoave unicat din Moldova. Fondul cuprinde aproximativ 4000 de exemplare, dintre care 2000 fac parte din patrimoniu.
De asemenea, participanții la Școala de vară vor vizita lacul cu nuferi, obiectivele istorice și turistice din Ipotești și Botoșani.
Școala de vară pentru masteranzi și doctoranzi „Exerciții de recitire – școala clujeană de eminescologie” se va încheia cu lecturi poetice din seria Poeți în dialog, care vor avea loc pe 28 iunie, între orele 12.00 și 13.00, în Amfiteatru Laurențiu Ulici. Invitații Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu sunt poeții Ioan Radu Văcărescu și Rita Chirian.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.