Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În anul 1900, consilierul Th. Popescu propune în şedinţa din 20 mai 1900, împrejmuirea cimitirului, pietruirea aleilor din cimitir şi a străzii Eternitatea precum şi construirea unei capele.
În anul 1903 se cere Ministerului planuri tip, după care arhitectură să se construiască o capelă cu cavou la cimitir, până la 20 de mii de lei, în care scop se prevedea anual prin bugetul Primăriei, câte o sumă. La Mitropolie planul suferă unele modificări, în plus de 7 mii de lei, așa că lucrarea se urcă la 26.232 de lei și 19 bani și la situația definitivă după alte modificări, s-a urcat la 26.961 de lei și 23 de bani.
Primarul Onisifor Gherghel, convocând Consiliul Comunal în data de 20 mai 1905, în baza sumei aflate în buget și anume 8 mii de lei, face publicațiunile de licitațiela lucrarea capelei (15 iunie), având concurent pe C. Tașca. Lucrările de construcție sunt finalizate în anul 1909.
Catapeteasma bisericii s-a lucrat de un anteprenor din Galaţi, iar pictura interioară s-a realizat de un pictor reformat I. Secoşeanu 139.
SFINȚIREA BISERICII
Cheltuielile pentru înzestrarea capelei şi sfinţire se fac de comună, 1128,65 lei, prin subscripţii 829,45 lei şi cea mai mare parte a sumei, peste două mii lei a provenit din donaţii ale locuitorilor, proprietari, negustori, clerici şi funcţionari de la Garadin oraș.
Sfinţirea capelei se face la 26 aprilie 1909, de către arhimandritul Nicodim Munteanu, vicarul de la Mitropolia Moldove işi de un sobor de preoţi din zonă în fruntea cărora se află protoiereul judeţului Gheorghe Nepotescu.
ACTUL DE SFINȚIRE
„Conform invitaţiei domnului primar al comunei urbane Dorohoi şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Mitropolitului Pimen al Moldovei şi Sucevei, subsemnatul Nicodim Munteanu, vicarul Sfintei Mitropolii din Iaşi, venit în Dorohoi pentru a oficia actul sfinţirei Capelei de la Cimitirul „ETERNITATEA” din acest oraş, constat că astăzi DUMINICĂ 26 APRILIE 1909, s-a săvârşit de mine actul sfinţirei acestui sfânt locaş asistat de către prea Cucernicia sa Protoiereul Judeţului Dorohoi, GHEORGHE NEPOTESCU, de Cucernicia sa părintele ..... Sorin Rectorul Seminarului Veniamin din Iaşi, de cuviosul Arhidiacon al Sfintei Mitropolii VASILE MARȚIAN, de cuvioşiile lor părinţii: Stavrofor Cozma Petrovici parohul Bisericii Catedrale din Dorohoi, Ion Buchi BART, preot ajutător la această parohie, Stavrofor CIOCOIU CONSTANTIN, parohul bisericei Adormirea Maicii Domnului (Vârgolici) din Dorohoi, IOAN ENESCU, parohul Bisericii Sfantului Neculai din Dorohoi, GRIGORE RĂILEANU paroh al Bisericii din Ibăneşti, judeţul Dorohoi, părintele diacon CONSTANTIN SANDOVICI de la Biserica Catedrala şi de întreg personalul clerical din oraşul Dorohoi împreună cu corul religios şi ceremonial al comunei Dorohoi, condus de d-nul MIHAIL GR. POSLUŞNICU.
Actul de fondaţiune al Sfinţirii s-a depus un exemplar în sfântul locaş conform datinei şi un exemplar în cancelaria primăriei Dorohoi.
Drept care am încheiat acest proces verbal în prezenţa domnilor: Gheorghe Marcu, Primarul comunei urbane Dorohoi, a domnului Gheorghe Timus ajutor de primar şi a domnilor consilieri: Georghe Corbu, Alexandru Cândescu, Vasile Ionescu, Teofil Olinescu, Iorgu Gheorghe Precob, Gheorghe Tomaziu şi Ioan Zvorişteanu care erau asistaţi de domnul Haralambie I. Manoliu, Secretarul Primăriei comunei urbane Dorohoi”.
Capela e pusă iniţial sub îngrijirea Epitropiei bisericii Catedrale, iar preoţii din oraş, prin rotaţie, oficiau în fiecare sâmbătă la capelă Sfânta Liturghie.
În anul 1959 a devenit biserică parohială, primul preot paroh fiind protopopul Anania Roşca, care a slujit aici până în 1986, când este numit P.C. Pr. Puşcaşu Vasile. (O.M.)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.