Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat.
Originea numelui Dimitrie e greceasca si aminteste de vechea zeita Demeter. Crestinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, "maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronuntat in neogreaca dimomitir. La noi, pe langa numele barbatesti Dumitru, Dimitrie (cu prescurtari ca Mitrea, Mitru, Mitu, Dima si diminutive ca Mitrus, Mitrut, Mitrel, Mitrica, Mitus, Mitel, Mitica, iar uneori Mitty, sub influenta occidentala), exista si numele femeiesc Dumitra (de unde Mita si alte forme diminutivate).
Ce trebuie să facă femeile de Sfântul Dumitru
De Sfântul Dumitru, femeile în vârstă obișnuiesc să împartă:
covrigi,
nuci,
mere,
pâine,
struguri și
prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregătesc pomeni pentru cei morți: de Sâmedru se împarte colivă și colaci în formă de cruce. De Sfântul Dumitru este păcat să te îndeletnicești cu treburile gospodărești.
Tradiții populare din întreaga țară
Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu șase luni în urmă, însă și încheierea altora noi.
De Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stanele. În unele zone, tăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfantă Impărtăsanie.
Sâmedru era considerat patronul păstorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarnă care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așează înseamnă că iarnă va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarnă va fi aprigă.
De sărbătoarea Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de mir se întâlnesc foarte multe obiceiuri frumoase și în alte regiuni ale țării de 26 octombrie.
În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă, iar în regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii.
De Sfântul Dumitru se tăie și coama cailor tineri pentru că această să crească frumoasă. Totuși, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit piaptănul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri și primejdii.
Sfântul Dumitru este considerat omologul Sfântului Gheorghe: Dacă cel din urmă are grijă ca totul să fie înverzit atunci când vine, Sfântul Dumitru înseamnă și…. moartea naturii.
Tot astazi praznuim pe:
Sfinţii Mc. ARTEMIDOR şi VASILIE;
Sfânta Muceniţă LEPTINA care s-a săvârşit fiind târâtă pe pământ;
Sfântul Mc. GLICON;
Sfântul Cuv. Nou Mc. IOASAF (+1536), ucenicul Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului;
Pomenirea marelui şi groaznicului cutremur din Constantinopol, în vremea lui Leon Isaurul (+740);
Pomenirea mutării Icoanei Sfântului Mare Mc. Dimitrie de la Tesalonic, în Constantinopol, la Mănăstirea Pantocrator;
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.