Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În anul 1872 a fost numit primar IORDACHI BURGHELE. Acesta a înființat parcul din centrul orașului, cunoscut sub numele de Parcul Mic, locul unde se află amplasate busturile lui Mihai Eminescu și Ion Creangă.
În arhiva noastră personală avem volumul Geografia fizică și politică a României tipărită în anul 1872 care a rezervat 6 coloane prezentării Dorohoiului. Chiar din primele rânduri se afirmă: „Nici o parte a țării n-a fost mai frământată în hotare decât el;întinderea lui a fost bântuită de Turci după luarea Hotinului, de Ruși după luarea Basarabiei, de Austrieci după luarea Bucovinei și de Domnii tării după schimbările făcute în înăuntrul țării.”..... „Are 10.000 de locuitori, este rețedința Prefecturei județene, a Tribunalului și a Subprefecturei; are o școală primară de băieți și una de fete; este stație telegrafo-poștală, are bâlciu la 24 iunie și în toată Marțea. Aici s-au găsit urme de oraș vechi. „De asemenea, se specifică: „lângă oraș este un lac mare, singurul natural din țară, cu mulți pești și raci, lacul Ezer”. De altfel racul a devenit marcă în stema județului Dorohoi.
În august 1873, pentru prima oară apare „Foaia oficială a județului Dorohoi”, editată de primărie, condusă atunci de ALECU SCOLAR.
A urmat primarul avocat VASILE I. CALCÂNTRAUR, care și-a pus amprenta pe numeroase decizii benefice orașului nostru. Realizarea cea mai notabilă este cumpărarea de la Biserica Sf. Spiridon din Iași a terenului pe care ulterior se va construi minunatul edificiu al primăriei dorohoiene ce va rivaliza cu oricare primărie din Moldova. Vasile I. Calcântraur s-a născut în 1843 într-o casă de pe strada Buhaiu. După toate studiile de rigoare a devenit avocat, fiind ales primar în 4 legislaturi. A locuit într-o clădire de la capătul de sus al străzii Adormirea, clădire în care, ulterior, va locui prințul D.P. Moruzzi, apoi va fi sediul Școlii Profesionale de fete „Domnița Ileana” etc. A decedat subit la 29 august 1893. Sub acest primar s-au dus tratative pentru înființarea unei săli de teatru în oraș. De asemenea, părinții care nu-și trimiteau copiii la școală erau amendați. Benefică a fost și construirea unei cazarme de pompieri. A fost un foarte bun gospodar și a scris în istoria orașului pagini pline de realizări lăudabile: a făscut un plan de sistematizare a orașului nostru, a alocat bani pentru înființarea unei școli de meserii și pentru construirea unei capele la cimitirul Eternitatea, a obținut aprobarea în parlament pentru construirea liniei ferate Dorohoi-Iași, a aprobat înființarea Ligii Culturale-secția Dorohoi, a realizat primele trotuare în Dorohoi.
Familia Calcântraur a jucat un rol important în viața Dorohoiului. Nu mai puțin de 6 din membrii ei s-au afirmat în diverse domenii: Vasile-avocat și primar, Gheorghe - ofițer superior și erou din primul război mondial (o stradă din Dorohoi îi poartă numele), Alexandru - medic la Mihăileni, Aglaia este una din primele femei medic la Dorohoi, Nicolae-profesor la Gimnaziul de băieți din oraș. Cu toții au făcut parte dintre membrii Ateneului Român Dorohoi. În timpul legislaturii sale a fost și războiul din 1877. A inițiat diverse acțiuni de rechiziționare de cai pentru armată, a colectat de la populație îmbrăcăminte, încălțăminte. căruțe, alimente etc. necesare armatei.
Primarul Vasile Calcântraur are și meritul inițiativei de a se înființa un gimnaziu la Dorohoi. Împreună cu avocatul Gheorghe Gh. Burghele și doctorul Chernbach a folosit toate mijloacele pentru realizarea acestui vis al dorohoienilor, fapt realizat în 1879, când primar era IORGU MISIHĂNESCU.
Avocatului IANCU DUMITRIU, primar în 1881 și între anii 1883-1888 îi datorăm înființarea gospodăriei orașului. În 1886 a cumpărat de la Biserica Sf. Spiridon din Iași un teren aflat pe strada Gherghel. Era un spațiu viran pe care, inițial s-au construit câteva barăci improvizate în ajutorul celor ce lucrau la curățenia orașului și care au fost împrejmuite cu un mic gard. Pe contul comunei și cu sprijinul Prefecturii județului a înființat o școală de meserii cu două secții: croitoria condusă de maistrul Dimitrie Gheorghiu și cizmăria condusă de maistrul Horisov, ambii absolvenți ai școlii de meserii din Iași. O altă acțiune demnă de semnalat aici pentru primarul Iancu Dumitriu este înființarea pe raza județului Dorohoi a 41 de farmacii portative.
În anul 1889, primăria Dorohoi, condusă de IOAN PANAITIU, a mutat cimitirul din spatele caselor Gorovei pe un teren în apropierea moșiei lui Gheorghe Gherghel, unde este și astăzi.
În timpul exercitării funcției de primar al Dorohoiului de către IORGU CERNĂVODEANU s-a inaugurat în 1893 clădirea gimnaziului de băieți „Gr. Ghica VV” și s-a dat în folosință linia ferată Dorohoi-Iași. La 5 mai 1893 a început construirea celor două școli de pe strada Sf. Neculai - Școala nr. 2 de fete și școala nr. 2 de băieți.
A urmat la conducerea orașului primarul IOAN COROI în timpul căruia, în 1894, a fost inaugurată frumoasa Catedrală, la sfințirea căreia a participat și corul Mitropoliei din Iași, cor condus de Gh. Muzicescu. (va urma)
prof. Ilarion Mandachi
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.