Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ziua Națională a Portului Tradițional din România este sărbătorită duminică, 10 mai 2020. Începând cu data de 13 mai 2015, Legea 102/2015, privind instituirea acestei zile în cea de-a doua duminică a lunii mai, a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede organizarea de manifestări și evenimente cultural-artistice, educative și sociale, prin care să „se evidențieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”.
Pentru marcarea acestei zile, Casa Municipală de Cultură Dorohoi organizează o expoziție de costume tradiționale românești din zona Moldovei și Bucovinei, care se va desfășura în incinta instituției, într-un spațiu aflat în proces de pregătire a unui muzeu-atelier de artă și meșteșuguri populare. Expoziția va putea fi vizionată pe site-ul Casei Municipale de Cultură, www.casadeculturadorohoi.com, începând cu ziua de sâmbătă, 9 mai 2020, la secțiunea evenimente. Organizatorii proiectului își doresc ca prin acest demers să aducă un elogiu acestei importante mărturii culturale a poporului român precum și precursorilor care au făurit aceste straie cu poveste, ce reușesc să însumeze toată credința, magia și iubirea pentru frumos a românilor.
Evenimentul poartă un mesaj de dăinuire în timp a personalității și gustului artistic al oamenilor din zona noastră: să nu dăm uitării de unde am plecat și unde ne vom întoarce. Motivele populare regăsite în aceste costume tradiționale, romburi, spirale, flori, spicele de grâu, alegerea culorilor, croiul cămășilor, reprezintă personalitatea unică a neamului nostru, precum și individualitatea și creativitatea artistică a meșteșugarilor români, fiecare piesă a costumului fiind un unicat, având propria personalitate, deoarece avea un creator unic.
Nu moartea înaintașilor reprezintă marea pierdere a vieții noastre spirituale și culturale, ci ceea ce permitem să moară în noi în timp ce noi trăim. Costumele tradiționale reprezintă obiectul cel mai apropiat de corp, cu alte cuvinte, este „a doua piele a omului”; cea care l-a însoțit de-a lungul istoriei, în momentele cele mai importante ale trecerii prin viață: nașterea, botezul, logodna, nunta, moartea. Exista chiar și o cămașă, țesută după un ritual strict, pentru vremuri de răspântie sau molime, care puteau strica echilibrul vieții, numită cămașa ciumei. Acum parcurgem împreună o nouă etapă a existenței neamului nostru: băjenia. Depinde doar de noi ce vom face și cum vom reacționa cu timpul și vremurile ce ne-au fost date.
Mulţumim celor care ne-au sprijinit în demararea acestui proiect, tuturor celor care ne-au oferit costumele populare regăsite în expoziție, fotografului Marian Gabriel Nacu, Primăriei Municipiului Dorohoi pentru susținerea acordată, magazinului Super Splendid pentru manechinele oferite. Inițiatorii și coordonatorii acestui eveniment: director Casa Municipală de Cultură Emanuela Chitic Ciurciun, referent Miruna Andreea Moruzi, referent Mihai Eduard Dumitru, referent Bogdan Herghiligiu.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.