Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ieri, începând cu ora 10:00, în incinta Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, a avut loc un eveniment organizat de asociaţia IHTIS. Aceasta este cunoscută pentru munca şi devotamentul pe care le depune atunci când vine vorba de ajutorarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.
Desfăşurând o vastă activitate în acest domeniu, asociaţia a derulat multe proiecte cu scopul de a aduce la lumină copii, tineri şi oameni maturi care suferă de anumite dizabilităţi şi care în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă reuşesc să facă lucruri extraordinare. Celebru, este cazul lui Marius Ghiradă, băiatul care tastează cu nasul, dar şi cazurile lui Alexandru Cozaciuc, interpretul nevăzător de muzică populară cu voce incredibilă, Roxana Poiană intrepreta şi pianista nevăzătoare sau Ana Maria Creţu, studentă în anul doi de master la Iaşi urmând a deveni curând logoped (ramură a pedagogiei speciale care studiază posibilitățile de înlăturare a deficiențelor de limbaj) ce se confruntă cu probleme legate de locomoţie.
Într-o atmosferă caldă, preşedinta asociaţiei Mihaela Mihăiescu, la rându-i o persoană cu dizabilităţi, şi-a primit oaspeţii veniţi de la instituţiile dorohoiene şi din alte oraşe cu un zâmbet primitor: “Vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi făcut timp să veniţi astăzi alături de noi. În viziunea Asociaţiei IHTIS, normalitatea este sinonimă cu libertatea de a trăi demn, punând în prim plan cugetul, răbdarea, învăţătura ortodoxă şi modestele fapte personale. Pentru noi ideea de “NU POT, NU EXISTĂ!”.
Programul evenimentului de ieri a reunit în aceeaşi încăpere nume importante din oraş, printre care: preotul Ciprian Şoptică care a dat binecuvântarea pentru activitate, Valuţa Murariu, director al Casei Municipale de Cultură, Nicu Anton de la aceeaşi instituţie, institutorul Corneliu Drescanu, din Dumbrăviţa – Ibăneşti, poetul de origine irachiană Bara Haki Abdulbaki, Radu Căjvăneanu reprezentant din partea Central Europe Direct, Botoşani, Irina Miron directoarea Clubului Copiilor din Dorohoi şi profesorul Ciprian Mihai de la club, dar şi reprezentanţi din partea Direcţiei de Asistenţă Socială, Dorohoi sau din partea diverselor asociaţii centrate în jurul ideei de a schimba ceva în societatea dorohoiană.
La CMC, asociaţia a dorit să realizeze o masă rotundă pe tema: “Auto-reprezentarea-Factor esenţial al integrării”. Activitatea a fost divizată în patru secţiuni, fiecare parte urmărind să aducă în prim plan adevărate probleme. Dacă la început a fost vorba de o introducere în istoricul asociaţiei şi despre o familiarizare cu invitaţii, în secţiunile ce au urmat s-a vorbit foarte mult despre ce înseamnă să fii “un om special” în societatea contemporană şi ce poate face fiecare dintre noi pentru semenii noştrii, dacă vrea. Sub îndemnul enunţat de preşedintă “Cele cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” discuţiile au curs lin, exact cum te-ai aştepta să se desfăşoare între prieteni.
Activitatea s-a încheiat în jurul orei 17:30, când a avut loc o scurtă evaluare a modului în care a decurs ziua, după care participanţii s-au retras cu dorinţa de a se întoarce într-un cadru asemănător cât de curând.
Masa rotundă derulată ieri face parte dintr-un proiect mai mare intitulat: “Ce pot face eu pentru comunitate?”, care se va desfăşura pe o perioadă de patru luni şi care vizează ilustrarea normalităţii persoanelor cu dizabilităţi prin diferite forme de auto-reprezentare: dialog, literatură, artă manuală sau fotografie. La sfârşitul implementării acestuia organizatorii speră să îşi concretizeze munca şi prin publicarea unei o noi cărţi.
În plan spiritual a fost o reală exeperienţă pentru cei prezenţi, membrii asociaţiei IHTIS au dat şi dau dovadă de o forţă şi o tăria extraordinară. “Eu, cred că noi oamenii obişnuiţi ar trebui să ne închinăm în faţa voastră. Dacă noi ne plângem de toate problemele pe care le avem şi de cât de greu ne este, atunci d-voastră faceţi tot ce facem noi dublu”, a declarat prof. dr. etnolog Angela Olariu Paveliuc venită special pentru sedinţa IHTIS de la Dorohoi. (DorohoiNews.ro, Adriana D.)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.