Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Creștin ortodocșii de pretutindeni cinstesc astăzi ziua care marchează începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Astfel, astăzi există anumite tradiții și obiceiuri care trebuie respectate cu strictețe.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor creștine, Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai restrictive posturi și durează două săptămâni. Acesta mai este cunoscut și sub numele de postul Sfintei Mării sau al Sântămăriei.
Credincioșii care doresc să respecte acest post au interzis de la a consuma alimente până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri.
De asemenea, credincioșilor le este interzis să consume ulei în zilele de mari și joi. Totuși, aceștia au dezlegare la untdelemn și vin în zilele de sâmbătă și duminică.
În cadrul acestui mare post, dezlegarea la pește are loc în ziua de 6 august, deoarece este amintită Schimbarea la Față a Domnului, ce a avut loc pe Muntele Tabor.
Mai mult, sunt scuzați creștin ortodocșii care nu pot ține acest post din motive de sănătate, conform celor spuse de Sfântul Ioan Gură de Aur, care a explicat că Dumnezeu nu cere nimic peste puterile oamenilor.
Amintim că Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria. Pentru români, Sfânta Fecioară este și ocrotitoare a marinarilor iar în mai multe orașe sunt organizate procesiuni cu icoane și pelerinaje.
„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, a explicat părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.
Calendar Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii sfinți:
Sfinții Mucenici Mini și Mineu;
Sfântul Mucenic Polieuct;
Sfântul Mucenic Teodor;
Sfântul Mucenic Chiriac;
Sfântul Mucenic Eleazar;
Sfântul Papa cel Tânăr.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.