Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Meșteșugurile artistice tradiționale românești se bucură de continuitate între generații în comuna Ibănești, iar participarea activă la târgurile de specialitate reprezintă o oportunitate deosebită de a promova zestrea de suflet a ibăneștenilor.
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari din Botoșani s-a bucurat și în acest an de prezența meșterilor populari ibăneșteni, Țîrliman Ileana și Aiacoboaie Mihaela, alături de referentul cultural Viorel Aiacoboaie.
Târgul s-a desfășurat pe Pietonalul Unirii din Municipiul Botoșani, în perioada 29 aprilie - 1 mai 2022. La deschidere au participat: Președinta Consiliului Județean - Fedorovici Doina, Ministrul Muncii -Constantin Budăi și Primarul Municipiului Botoșani - Andrei Cosmin.
An de an, țesătoarele își prezintă cu mândrie lucrările casnice executate cu multă dragoste, bucurie și migală, pentru a fi cunoscute de lumea-ntregă.
Prosoapele, scoarțele, covoarele, iile, brâiele și trăistuțele autentice ibăneștene au împodobit căsuța tradițională, unde toți cei care iubesc arta populară au avut ocazia să descopere o expoziție bogată și plină de culorile vii ale tradițiilor strămoșești.
La evenimentul au participat meșteri populari din județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Harghita, Covasna, Vâlcea, Mureș, dar şi din Republica Moldova și Ucraina. Pe parcursul celor trei zile de desfăşurare a târgului au fost momente artistice susținute de tinere talente ale muzicii populare botoșănene, ateliere demonstrative, expoziția de tablouri Gheorghe Axintioaie cât și proiecții de filme.
În prima zi a Târgului a fost sărbătorită doamna Angela Paveliuc Olariu, nume binecunoscut în sfera celor interesați de artă populară, etnografie, muzeistică, de cultură în ansamblu. Doctor în istoria artei populare din 1977, a publicat numeroase lucrări de specialitate, sub formă de articole, studii, monografii.
„Cultura este drumul spre civilizatie, este cadrul sacru de referință și reprezintă moștenirea Ibanestiului! Cultura este un pilon important al societăţii, reușind cu ușurință să supraviețuiască într-o lume ce tinde spre tehnologizare. Să menținem permanent cultura vie! Comuna Ibănești a răspuns pozitiv invitației de a participa la o nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari din Botoșani și în acest an. Este un prilej frumos de a ne prezenta tradițiile pe care le-am păstrat cu sfințenie din moși strămoși. Avem meșteri populari implicați activ în dezvoltarea și promovarea culturii ibăneștene, cu ajutorul cărora reușim să transmitem și tinerei generații cele mai vechi îndeletniciri.”, a spus domnul Primar al Comunei Ibănești, Romică Magopeț.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.