Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Asociația „Mugurelul” Dorohoi derulează, din anul 2020, alături de Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă din Ungheni, Republica Moldova, un proiect transfrontalier intitulat „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun „România – Republica Moldova 2014-2020”.
Obiectiv general: contribuție la păstrarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova, prin sprijinirea dezvoltării culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural.
În cadrul proiectului, s-a constituit o rețea de 6 instituții de cultură și de învățământ (grup țintă) din zona transfrontalieră:
-3 instituții de cultură și educație din județul Botoșani, România: Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi;
-3 instituții de cultură și educație din raionul Ungheni, Republica Moldova: Școala de Muzică Ungheni, Centrul Raional de Creație a Copiilor Ungheni, Casa Raională de Cultură Pârlița.
Din grupul țintă mai fac parte:
-6 specialiști în domeniul cultural și cel educațional, 3 din România și 3 din Republica Moldova, desemnați de instituțiile menționate mai sus;
-50 de tinere talente (30 de tineri din România și 20 de tineri din Republica Moldova).
În perioada 25-27 iunie 2022, la Dorohoi, s-a desfășurat una dintre activitățile proiectului, respectiv „Organizarea de evenimente culturale cu vizibil caracter transfrontalier (festivaluri folclorice transfrontaliere)”. Astfel, Aplicantul – Asociația „Mugurelul” Dorohoi a organizat Festivalul Internațional de muzică populară „Mugurelul”, ediția a XVI-a, la care Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni – Republica Moldova (Partener 1) a fost reprezentat de membrii staff, în frunte cu directorul executiv al instituției, Ciobanu Svetlana.
Din echipa prezentă la Dorohoi au făcut parte și membrii rețelei extinse de colaborare și cei 20 de tineri selectați prin proiect. Tinerii au prezentat pe scena festivalului momente artistice de excepție, demonstrând competențe muzical-coregrafice și folclorice, în urma instruirii efectuate de colaboratorii din Ungheni, în cadrul proiectului. Spectatorii din Parcul „Brazi” Dorohoi s-au bucurat de evoluția următoarelor grupuri din raionul Ungheni:
-Soliști vocali, membri ai grupurilor vocale „Floare de dor” și „Măriuțele” (coordonatori, Jana Bejenaru și Veronica Morcov), acompaniați de Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi;
-Ansamblul de dans „Drăgaica” al Casei Raionale de Cultură Pârlița (coregraf Gheorghe Crețu);
-Ansamblul vocal „Floare de dor” de la Centrul Raional de Creație a Copiilor Ungheni (coord. artistic Jana Bejenaru);
-Ansamblul folcloric „Prutenii” al Școlii de Muzică Ungheni (prof. Nicolae Arsenii).
În luna iulie 2022, un festival similar va fi organizat de partenerul din Republica Moldova, în municipiul Ungheni, la care vor participa cei 30 de tineri selectați în proiect, din județul Botoșani, cât și membrii Orchestrei „Mugurelul” din Dorohoi.
Costurile eligibile totale ale proiectului sunt estimate la 107,829.00 EUR, din care maximum 96,829.00 EUR (aproximativ 46,904.00 RON și 189,871.00 MDL) reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin programul mai sus menționat, Prioritatea 2.1 – Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric (mai multe informații pot fi găsite pe www.ro-md.net).
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.