Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox și din luna martie. Iată ce nu este bine să faci!
Tradiții
În fiecare an, pe data de 25 martie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorită Buna Vestire. În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Blagoslovenie sau Ziua Cucului.
Este prima sărbătoare din Postul Paștelui în care creștinii ortodocși au dezlegare la pește.
Ce NU este bine să faci?
Sărbătoarea Bunei Vestiri este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a i-a vestit Sfintei Fecioare că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Potrivit tradiției, în unele Biserici se ține post până la ora 17:00 când este susținută slujba de Sfânta Liturghie. Creștinii ortodocși care nu au mâncat și care s-au spovedit înainte se pot împărtăși. Toată comunitatea prezentă la slujba din Biserică poate mânca pește apoi.
În această zi, oamenii nu au voie să se certe pentru că se spune că vor avea necazuri pe tot parcursul anului dacă se vor certa.
În zona Bucovinei nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, se spune că puii vor ieși cu două capete și patru picioare.
Tot de Buna Vestire se poate ara, dar nu este bine să se semene pentru că păsările pot mânca boabele de sub brazdă. În Maramureș gospodinele adună lucrurile care nu le mai sunt de folos și le dau foc.
Se spune că în ziua de Buna Vestire este bine să fie pusă în pragul casei sare și pâine pentru a hrăni îngerii. În zona de vest a țării sărbătoarea Bunei Vestiri este cunoscută sub numele de Zămislirea Domnului.
În ziua de Buna Vestire creștinii ortodocși nu trebuie să lucreze. Se spune că cei care lucrează de Ziua Cucului nu vor avea parte de spor tot anul.
Tot în ziua de Buna Vestire nu este bine să se doarmă mult pentru că persoanele care fac acest lucru vor fi somnoroși tot restul anului.
Tradiția spune că vremea din ziua de Buna Vestire determină vremea din ziua de Paște.
Se spune că oamenii care mănâncă din preparatele de pește de Buna Vestire se vor simți întregul an ca peștele în apă. În această zi, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă pentru că mor peștii.
Se crede că în ziua de Buna Vestire vin rândunelele, iar cucul cântă pentru prima dată în an. Din acest motiv sărbătoarea mai poartă și numele de Ziua Cucului. Este pasărea care anunță efectiv sosirea primăverii și se spune că primul cântec trebuie să fie așteptat de oameni îmbrăcați în haine curate.
Tradiția spune că trebuie să îi găsească pe oameni veseli, bine dispuși, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu țin cont de aceste lucruri nu se vor putea bucura în acel an. În popor se mai spune că dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului reprezintă un semn rău pentru persoana respectivă.
În această zi, băieții și fetele întrebau pasărea lucruri de care erau interesați/ interesate: „m-oi însura/ mărita?”. Dacă cucul nu le răspundea era un motiv de bucurie pentru cei care întrebau, pentru că se aștepta o căsătorie rapidă, iar dacă pasărea cânta aducea supărare, fiecare cântat al cucului însemna încă un an de așteptare până la nuntă.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.