Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local al Municipiului Dorohoi și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, având partener Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Dorohoi (CNIPT), organizează în perioada 25-27 august 2023 pe Pietonalul din centrul Municipiului Dorohoi cea de-a X-a ediție, aniversară, a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești.
Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc vineri, 25 august, de la orele 11.30, în prezența oficialităților locale, a organizatorilor, a partenerilor, a meșterilor populari invitați, a reprezentanților mass-media și a publicului dorohoian.
La Festivalul de la Dorohoi vor participa anul acesta circa 60 de meșteri și creatori populari din 12 județe ale țării și din Republica Moldova, unii dintre aceștia pentru prima oară în cel mai nordic municipiu al României. Aceștia vor ilustra, inclusiv prin scurte demonstrații, următoarele meșteșuguri: prelucrarea lemnului și a pieilor, ceramică artistică, port popular, confecționarea textilelor și a măștilor, ouă încondeiate, pictură și sculptură naivă, podoabe și bijuterii, produse culinare tradiționale și leacuri din plante medicinale.
Noutatea ediției aniversare o reprezintă organizarea a patru ateliere de inițiere în meșteșuguri străvechi, precum ceramica (iscusit meșter instructor fiind nea Ion Bîscu din Horezu-Vâlcea), confecționarea textilelor tradiționale la gherghef (îndrumători destoinici: Maria-Daniela și Vasile Ivănușcă din Iurești-Todireni-Botoșani), prelucrarea lemnului (profesor priceput: Iordănel Gușatu din Băbeni-Vâlcea) și făurirea măștilor de Anul Nou (animator fiind cunoscutul și exigentul meșter Dănuță Stan din Zăicești-Bălușeni-Botoșani).
Festivalul vizează, în esență, aceleași obiective pe care și le-a propus de la prima ediție, anume păstrarea şi valorificarea tradițiilor meșteșugărești străvechi, dar și aducerea în fața publicului a noilor tendințe ce ilustrează acest segment important al civilizației arhaice românești.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.