Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Noaptea Muzeelor la Sate, o premieră la nivel național și european va avea loc pe 2 septembrie 2023.
Eveniment cultural inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor, Noaptea Muzeelor la Sate oferă publicului acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative din mediul rural. Acestea vor fi organizate de către entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 36 de județe ale României.
Cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate vizitatorii vor avea ocazia să descopere o lume mai puțin explorată până acum, cea a spațiilor culturale rurale din România. Această experiență cuprinde 143 de muzee și colecții muzeale, case memoriale, case ale martirilor, gospodării țărănești conservate in situri, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri, fierării, puncte gastronomice, situri arheologice și monumente paleocreștine, ateliere de olărit și multe alte atracții fascinante.
„Noaptea Muzeelor la Sate urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va ajunge la ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României.” – Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.
Evenimentul se adresează atât comunităților din mediul rural, care locuiesc în apropierea acestor muzee și care au oportunitatea de a le explora gratuit preț de o noapte, cât și locuitorilor din orașe, oferindu-le posibilitatea unei vizite speciale la muzeele din județ. Județele cu cele mai numeroase reprezentări includ Brașov (cu 13 obiective), Sibiu (cu 10 obiective), Sălaj și Maramureș (cu 9 obiective fiecare), și Iași (cu 7 obiective). Muzeul Mineritului din Roșia Montană (jud. Alba), Fierăria Lui Lazăr, Șona și Serviciul de pompieri din Cobor (jud. Brașov), Casa Memorială ,,Fănuș Neagu”, Grădiștea (jud. Brăila), Muzeul Morii, Bologa (jud. Cluj), Castelul Rákóczi-Bornemisza, Gurghiu (jud. Mureș), Muzeul Pietrei, Sângeru (jud. Prahova), Chilia Zânelor din Cămârzana (Jud. Satu Mare), Monumentul Paleocreștin Niculițel (jud. Tulcea), Mausoleul Eroilor Mărăști (jud. Vrancea) sunt doar câteva din obiectivele care pot fi vizitate pe 2 septembrie.
Evenimentul include și o campanie națională de dezvoltare de programe educative destinate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Prin aceasta, se dorește valorificarea patrimoniului rural românesc și se creează o componentă de inițiere culturală a copiilor din zonele rurale prin programe educative. În parteneriat cu Asociația „Da’DeCe”, Rețeaua Națională a Muzeelor a creat un KIT educațional, pus la dispoziție gratuit pe website-ul dedicat evenimentului.
Detaliile complete referitoare la organizarea generală și programul evenimentelor sunt disponibile pe website-ul dedicat evenimentului: https://noapteamuzeelor.org/. Informații suplimentare pot fi găsite și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate în organizare.
Proiect lansat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și co-finanțat de AFCN.
Parteneri: Asociația Dadece, Digital Art, Muzee de la Sat, Grupul Informal Podișul Hârtibaciului: Oameni Locuri Fapte, Centrul Național de Infromare și Promovare Turistică, clujtourism.ro, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județean Iași, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Asociația Prietenii Mocăniței, Asociația „Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa” Sibiu
Partener strategic: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Comunicare proiect: Connect Media
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bookhub, București FM, Catchy.ro, Curatorial, Ediția de dimineață, E-Zeppelin, I-tour, IQads, IQool, Modernism.ro, MovieNews.ro, Munteau recomandă, Observator Cultural, Radar de media, Radio România Brașov, Radio România Cluj, Radio România Constanța, Radio România Iași, Radio Romînia Oltenia-Craiova, Radio România Reșița, Radio România Timișoara, Radio România Tg Mureș, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Radio România Cultural, Spotmedia.ro, Uniunea Ziariștilor Profesionițti din România, Zile și nopți.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.