Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Gala „Tezaure Umane Vii” s-a desfășurat la Teatrul Municipal Baia Mare unde au fost premiați de pe întreg teritoriul țării cei 12 păstrători și transmițători ai patrimoniului cultural. Până în prezent doi botoșăneni au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”: Țîrliman Ileana și Ciubotărița Constantin.
Ileana Țîrliman, o adevărată păstrătoare și iubitoare a patrimoniului cultural ibăneștean, a obținut titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”, un titlu dobândit în urma multor ore de muncă, a dăruirii și pasiunii pentru ceea ce-i place, pentru ceea ce-i umple sufletul de bucurie în fiecare zi.
„Când vine vorba de doamna Ileana am numai cuvinte de apreciere deoarece datorită ei tradițiile ibăneștene au continuitate. Ileana Țîrliman s-a dedicat total, de-a lungul vieții, conservării vechilor meșteșuguri bătrânești. Încă de la 16 ani țese la război, face covoare, straie populare și orice lucrătură textilă după tehnici vechi de câteva sute de ani. Este o creatoare și o păstrătoare de tradiție strămoșească fiind cunoscută ca o pricepută țesătoare la cele două tipuri de război: vertical și orizontal. An de an îmbogățește tezaurul folcloric al Ibăneștiului cu scoarțe și covoare învăluite într-un colorit armonios, un adevărat belșug de frumuseți și simboluri arhaice. Întreaga casă a familiei Țîrliman este un muzeu etnografic, peste tot sunt straie populare vechi, covoare și obiecte tradiționale. Cel mai vechi element tradițional fiind un covor ce are aproape 200 de ani.
Este ofemeie a cărei mâini dibace au făcut minuni în arta țesutului reușind să dea viață ghemelor de fire. Dorește să ducă mai departe pasiunea ce i s-a întipărit în suflet de mic copil și a ales să o aibă ca și ucenic pe doamna Aiacoboaie Mihaela, pentru a păstra viu tot ce au lăsat bunicii și străbunicii, pentru a nu se pierde acest meșteșug binecuvântat în lumea aceasta modernă. A reprezentat comuna la multe târguri de meșteri populari și a fost coordonator pentru mulți copii din comună care au participat la diferite olimpiade de meșteșuguri artistice tradiționale.” a spus primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.