Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Muzeul Județean Botoșani organizează, în perioada 2-20 noiembrie 2023, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian”, expoziția comemorativă ,,Pictor Dumitru Bâșcu (1902-1983)”.
Evenimentul expozițional se datorează fiicei artistului, doamna Ana Maria Sandi, fiind considerat o „restituire” emoționantă către botoșăneni a amintirii prezenței în spațiul artistic românesc a acestui artist valoros, dar, pe nedrept, prea puțin cunoscut publicului iubitor de artă. Muzeul Județean Botoșani, deținător în prezent al unei singure lucrări semnate de artist, își va îmbogăți patrimoniul cu încă 3 lucrări, prin generoasa donație ce va urma evenimentului.
Frate vitreg al compozitorului George Enescu, Dumitru Bâșcu a trăit discret și a încercat să facă recunoscută valoarea propriului talent fără a face referire la notorietatea marelui muzician, pe care îl prețuia în mod deosebit. Născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, pictorul Dumitru Bâșcu a fost fiul lui Costache Enescu și al polonezei Maria Ferdinand Suschi, fiind cu 21 de ani mai mic decât George Enescu. Despărțit de mamă pe la 2-3 ani, Dumitru (Mitruță), înregistrat în acte ca Dumitru Suschi, a fost crescut de tatăl sau și de sora acestuia, Tinca. După moartea tatălui lor, George Enescu își duce fratele la studii, la Iași, unde va urma liceul și Școala de Arte Frumoase.
Participă la Salonul Oficial din 1927 cu o ,,natură moartă” și obține prestigiosul Premiu „Anastasie Simu”, iar la Salonul din 1929 va obține o bursă pentru călătorii în străinătate în valoare de 50.000 de lei. Din noiembrie 1929 până în martie 1931, Dumitru Bâșcu s-a aflat în Franța, inclusiv la Paris. De-a lungul timpului, artistul a abordat diverse teme: portrete, peisaje, compoziții cu personaje, natură statică și, în egală măsură, s-a împărțit între pictura de șevalet, pictura murală (religioasă) și grafica. A fost, de asemenea, pictor de biserici și restaurator de monumente istorice.
Referindu-se la o parte a creației sale plastice, pictorul Eugen Ispir, de a cărui personalitate se leagă înființarea pinacotecii botoșănene, menționa: „Bâșcu știe să picteze, el știe să învie motivul din natură, satisfăcând toate pretențiile artei pure. Bâșcu înțelege ordonanțarea cantităților în compoziție; florile lui Bâșcu au libertate, au aer, prospețime și lumină” („Expozițiile de la Dalles”, în Veghea, 18 ianuarie 1935).
În 1943, artistul s-a căsătorit cu Margareta Arvay (Kutis), alături de care, în 1945, a devenit tatăl Anei Maria Sandi. După o viață cu multe privațiuni, inclusiv detenția din motive politice, fiind apropiat Principesei Ileana, pictorul Dumitru Bâșcu a murit la București pe data de 18 noiembrie 1983, fiind înmormântat la Cimitirul Andronache.
În 2019, în perioada 31 august – 30 septembrie, la Galeria Romană din București, fiica artistului a organizat o expoziție comemorativă, denumită ,,Melodia cromatică”, curatoriată de cunoscutul artist Ion Grigorescu.
Vernisajul va avea loc joi, 2 noiembrie 2023, ora 17.30.
Vizitarea este gratuită. Vă așteptăm la vernisaj și la vizionare!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.