Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Este obligatoriu în dimineaţa zilei de 25 decembrie. Acest lucru se spune că alungă orice formă ghinion.
Respectarea anumitor obiceiuri de Crăciun, fie ele mai vechi sau mai noi, poate fi benefică pentru a ne asigura o perioadă bună în viitor. Pentru a avea vigoare și agilitate în momentele cheie din anul următor, se spune că este bine să consumăm pește la micul dejun în ziua de 25 decembrie.
Tradiția spune că credincioșii care rostesc o rugăciune în dimineața praznicului înainte de a lua micul dejun au parte de împliniri în dorințele lor pe parcursul noului an. Această practică este susținută de credințe populare care văd în această acțiune o sursă de protecție și de noroc pentru perioada care urmează.
Apa care aduce norocul în casă
De generații întregi, în județul Argeș, atât în sate cât și în mediul urban, există un ritual specific practicat în ziua de Crăciun. El este considerat a aduce noroc, conform spuselor credincioșilor din aceste comunități.
În dimineața Crăciunului, înainte ca familia să înceapă micul dejun, gospodina stropșește toate camerele din locuință. Excepție este, însă, baia. La stropire se folosește o licoare pregătită din timp.
Această „apă norocoasă” este obținută din agheasmă amestecată cu o infuzie. Ea conține trei plante: mentă, levănțică și mușcată. În cazul familiilor care au avut parte de necazuri în anul care se încheie, acest ritual trebuie repetat timp de șapte zile. Astfel, se spune că se alungă orice urmă de ghinion și de a aduce liniște și bunăstare în noul an.
Primul bărbat care trece pragul trebuie fie un bărbat brunet sau șaten
O altă superstiție spune că primul vizitator care trece pragul în ziua de Crăciun ar trebui să fie un bărbat brunet sau șaten, conform tradițiilor străvechi, aceasta fiind considerată o veste bună pentru întregul an. Acest oaspete este aducător de noroc în căminul nostru și în viața noastră. Învățăturile tradiționale ne sfătuiesc să evităm să primim în casă, de Crăciun, un bărbat roșcat. Se crede că ar putea atrage necazuri sub forma unor intrigi sau abuzuri pe tot parcursul anului.
De asemenea, în dimineața de Crăciun, se spune că nu este recomandat ca prima persoană care ne calcă pragul să fie o femeie. Se crede că ar putea aduce cu sine necazuri financiare sau probleme în căsnicie pe parcursul anului.
Evitați să aruncăm gunoiul pe 25 decembrie
Vasele în care s-a servit masa de Crăciun nu trebuie să fie spălate imediat, ci abia a doua zi. În plus, se spune că apa folosită pentru spălarea acestor vase trebuie utilizată în alt scop. Ea ar trebui să fie turnată în apa de băut a animalelor. Ele vor fi, astfel, protejate de „deochi”.
De asemenea, este obiceiul să nu măturăm și să nu aruncăm gunoiul în ziua de Crăciun. Este indicat să lăsăm aceste activități pentru a doua zi. Astfel, vom aduce spor și prosperitate în munca noastră de zi cu zi. Atunci când aruncăm gunoiul, se spune că este bine să rostim cuvintele: „Nu arunc gunoiul, ci elimin tot ce este negativ în viața mea”.
Rugăciunea de la miezul nopții care trebuie rostită
Conform spuselor din bătrâni, de Crăciun se spune că cerul se deschide. Persoanele credincioase și generoase au o anumită credință. Ei consideră că în această zi Dumnezeu stă la masă alături de îngeri și sfinții părinți.
Se spune că rugăciunile rostite la miezul nopții în ziua de Crăciun au o putere specială în îndeplinirea dorințelor. Cei care își exprimă dorințele în rugăciuni au șansa ca dorințele lor să nu rămână fără răspuns.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.