Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vineri, 16 februarie 2024, într-o atmosferă de efervescență culturală, a avut loc inaugurarea Centrului Documentar – Expozițional , cabinet de numismatică și filatelie „Elena Condrei”.
La eveniment au participat primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, viceprimarul Cristian Dogaru, părintele protopop la Dorohoiului Ionuț Apetrei, măicuța stareță Gabriela Platon de la mănăstirea Voroneț, Carolina Jitaru și Maria Toacă din Cernăuți, Mihai Cornaci – consilier a Societății Numismatice Române, scriitoarea Doina Cernica, directorul editor al Editurii „Prospexi” , Doru Pogoreanu, artistul Valerian Țopa, Dorel Gaftoneanu, Traian Apetrei, Maria Antal, artist plastic, Iulian Moldovanu, reprezentând Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, personalități și iubitori ai culturii dorohoiene.
Propunerea de înființare a acestui cabinet a venit pe data de 6 octombrie 2023 și pregătirile au decurs minuțios până în preziua inaugurării.
Un gest deosebit a fost făcut de Marius Rotaru, antreprenor, care a sponsorizat mobilierul cabinetului.
Expoziția cuprinde exponate care ilustrează activitatea Elenei Condrei, ziarist, cea care a înființat și conduce editura Geea, cea care a instituit premiile „Teiul de Aur” și „Teiul de Argint”.
Atât editura „Geea” cât și firma lui Marius Rotaru „Pro Casa” sărbătoresc în acest an 30 de ani și astfel acest eveniment constituie o altfel de aniversare, care va rămâne mereu în memoria iubitorilor de cultură.
A fost expus pentru prima dată, în acest cabinet, un manuscris al artistului Marcel Olinescu, „Dicționar de mitologie românesc”, bun de tipar în anul 1970, dar care nu a fost editat. Ilustrațiile care însoțesc dicționarul au fost înrămate și ocupă un perete întreg al cabinetului, transportându-ne într-o curată atmosferă de basm românesc.
George Median a completat donația printr-un manuscris olograf, o variantă a baladei „Meșterul Manole” .
Secțiunea de medalii, plachete, insigne ilustrează activitatea de eminescolog și colecționar al Elenei Condrei, precum și activitatea de scriitor, în vitrine fiind expuse și titlurile apărute în decursul anilor.
Albumele bibliofile cu coperte de porțelan înnobilează expoziția, precum și matrițele acestor coperte.
Special pentru acest eveniment, pictorul Romulus Harda ne-a oferit un portret în ulei al poetului Mihai Eminescu.
O secțiune dedicată scriitorilor Dorohoieni este și ea prezentă, urmând a fi extinsă.
Alte exponate vor fi oferite publicului cu ocazia diverselor activități ce vor fi organizate în cadrul unității.
Ca o încununare al gestului sufletesc și cultural oferit de Elena Condrei, primarul Dorin Alexandrescu a propus ca dumneaei să devină cetățean de onoare al municipiului Dorohoi. (Bibliotecar, Anisia Luminița)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.