Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Mare. Credincioșii ortodocși trebuie să respecte canoanele bisericești mai mult ca niciodată în săptămâna care începe imediat după Florii. Vă prezentăm în continuare sfaturile unui părinte.
Ce este interzis să faci în Săptămâna Mare. Sfaturile date de un părinte credincioșilor ortodocși
Săptămâna Mare începe imediat după Florii și este ultima săptămână din Postul Paștelui. Ea are diverse semnificații și tradiții, iar întrebarea privind spălarea în această perioadă este una comună.
Potrivit credințelor populare, în Săptămâna Mare este recomandat să se evite muncile și activitățile obișnuite. Există chiar superstiția, conform căreia, cine își dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis”. Această credință reflectă atmosfera solemnă și adâncimea spirituală a Săptămânii Mari în tradiția creștină ortodoxă.
În ceea ce privește spălarea în această perioadă, tradiția populară poate să difere în funcție de obiceiurile și credințele locale. În unele comunități, se evită spălarea în aceste zile ca parte a abstinenței și respectului pentru sărbătorile pascale, în timp ce altele pot permite anumite activități casnice, cum ar fi spălarea hainelor. Este important să se respecte tradițiile și convingerile personale în ceea ce privește aceste aspecte în timpul Săptămânii Mari.
„În aceste momente ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă interioară, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar și de bucurie, de pocăință, dar și de nădejde. Fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, din Călărași.
Săptămâna Patimilor, zi cu zi
În conformitate cu tradiția ortodoxă, în Săptămâna Mare există anumite reguli referitoare la spălarea hainelor și efectuarea altor treburi casnice:
Luni este permis să se facă curățenie generală pentru Paște. Se poate scoate totul la aerisit, se pot spăla hainele și se pot face reparații în casă.
Marți, denumită și „Marțea Seacă”, este potrivită pentru spălarea rufelor și alte activități casnice.
Miercuri, cunoscută și sub numele de „Miercurea Mare”, este ziua în care tradiția interzice spălarea rufelor.
Joia este dedicată vopsirii ouălor de Paște, iar cei care le colorează în această zi sunt considerați feriți de boli și necazuri. De asemenea, până în această zi, femeile trebuie să-și termine torsul din furcă pentru a evita pedeapsa Joimăritei, o figură mitologică care sancționa lenea pe parcursul anului.
Vinerea Mare, cunoscută și ca „Vinerea Seacă” sau „Vinerea Patimilor”, este o zi în care nu este permis să se spele rufe, în memoria răstignirii și morții Mântuitorului Iisus Hristos.
Sâmbăta este ziua în care Iisus Hristos a fost înmormântat, iar credincioșii se pregătesc pentru slujba de Înviere, care are loc în seara de sâmbătă în bisericile ortodoxe.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.