Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pe 27 decembrie, a treia zi de Craciun, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Stefan, considerat primul martir al crestinismului. Numele sau, de origine greaca, „Stephanos,” inseamna „coroana” sau „cununa,” simbolizand victoria si incununarea prin credinta.
Cine a fost Sfantul Stefan
Sfantul Stefan a fost un tanar plin de har, cunoscut pentru darul vorbirii si personalitatea sa puternica. El a predicat invataturile lui Iisus, atragand furia fariseilor si fiind condamnat la moarte prin lapidare de catre autoritatile iudaice din Ierusalim. Moartea sa martirica l-a transformat intr-un simbol al sacrificiului pentru credinta. Din anul 560, osemintele sale sunt pastrate in cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.
Astazi, peste 400.000 de romani poarta numele Stefan, din care aproximativ 300.000 sunt barbati si peste 100.000 sunt femei.
Ce NU este bine sa faci de Sf. Stefan
Traditia recomanda evitarea drumetiilor montane sau deplasarilor in locuri izolate, considerand ca acestea pot fi periculoase. Desi sfantul este vazut ca un protector, astfel de actiuni ar putea fi interpretate ca o sfidare.
Fiind o zi de sarbatoare, munca fizica, precum curatenia sau spalatul hainelor, este considerata nepotrivita.
In aceasta zi, este esential sa mentii pacea si armonia. Reconcilierea cu cei cu care ai avut conflicte pe parcursul anului este binevenita, fiind un gest care aduce binecuvantare si liniste sufleteasca.
Ce sa faci de Sfantul Stefan
Cei care se confrunta cu probleme de sanatate sau conflicte de lunga durata pot aduce acasa o icoana sfintita a Sfantului Stefan, considerata a avea puteri tamaduitoare si protectoare.
Este obisnuit ca in aceasta zi sa se faca pomeniri pentru sufletele celor care au murit in conditii tragice. Pachetele cu mancare sunt impartite celor tineri care poarta numele Stefan.
In unele zone din Muntenia, gospodinele pregatesc „Pâinicile lui Stefan,” un desert traditional din aluat asemanator celui de cozonac, uns cu miere si modelat in forme rotunde. Aceste dulciuri, care simbolizeaza pietrele ce l-au ucis pe sfant, sunt sfintite la biserica si oferite copiilor saraci.
Un alt obicei este prepararea mucenicilor cu miere si nuca, care sunt impartiti in semn de respect pentru sacrificiul Sfantului Stefan.
- Unde mergi?
- O conduc pe soția mea la gară.
- Și de ce ești supărat?
- Dacă mă vede vesel, nu mai pleacă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.