Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sfântul Sava († 372) s-a născut în anul 334, fiind fiul unor creştini evlavioşi din părţile Buzăului, în perioada când această parte a ţării era stăpânită de goţi. A fost povăţuit şi îndrumat în cele duhovniceşti de preoţii Sansalas şi Gutticas, sporindu-şi evlavia şi râvna pentru rugăciune, precum şi blândeţea, smerenia, iubirea de adevăr şi statornicia în credinţa cea adevărată. La vârsta maturităţii cânta psalmi în biserică şi ducea o viaţă pilduitoare. Apropierea de Dumnezeu l-a făcut pe Sfântul Sava să fie blând şi răbdător faţă de toţi, gata la ascultarea cea bună şi împodobit cu smerenie creştină şi cu celelalte virtuţi. Traiul său zilnic era simplu şi nu se îngrijea să strângă averi materiale. Când goţii păgâni au început prigonirea creştinilor, regele Atanaric a poruncit ca un idol să fie purtat într-un car prin sate şi să i se aducă jertfe, dar Sfântul Sava îi îndemna pe creştini să nu facă unele ca acestea. Înainte de Paştele anului 372, Sfântul Sava a vrut să meargă în alt sat pentru sfintele slujbe, dar un înger al Domnului i s-a arătat şi i-a spus să rămână, pregătindu-l pentru mucenicie. La puţină vreme, sfântul, mărturisind că este creştin, a fost prins de goţi şi chinuit de aceştia pentru credinţa sa în Hristos. Văzând păgânii că Sfântul Sava a îndurat cu bărbăţie toate suferinţele, la porunca lui Atanaric, l-au înecat în râul Museos, care astăzi se cheamă Buzău. În urma schimbului de scrisori dintre Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului, cu îngăduinţa Bisericii din Goţia, guvernatorul Dobrogei, Iunius Soranus, a trimis bărbaţi vrednici să ridice moaştele Sfântului Sava şi să le ducă în Capadocia.
Tot astăzi este și Sâmbăta lui Lazăr. Sfântul și Dreptul Lazăr din Betania a fost fratele Sfintelor Mironosițe Marta și Maria și unul dintre primii ucenici ai Mântuitorului.
În timpul vieții Sale pământești, Domnul Iisus Hristos a vizitat adesea casa lui Lazăr, pe care l-a iubit mult și l-a numit prieten, iar când Lazăr murise și zăcea deja de patru zile în mormânt, Domnul l-a înviat din morți, în ziua dinaintea intrării Sale în Ierusalim.
După minunea învierii, Sfântul Lazăr a devenit primul episcop de Kiteia (astăzi Larnaca din Cipru).
Sfântul Lazăr a mai trăit treizeci de ani ca episcop pe Insula Cipru, unde a răspândit creștinismul și a adormit liniștit în Domnul.
Sfintele sale moaște au fost descoperite la Kiteia, în anul 890. Se aflau într-un sicriu de marmură, pe care era inscripționat: „Lazăr, cel mort de patru zile, prietenul lui Hristos”. Conform tradiției bizantine din secolul al X-lea, în jurul anilor 899-900, împăratul Leon al VI-lea cel Înțelept a dat ordin ca sfintele moaște ale Sfântului Lazăr să fie mutate din Kiteia la Constantinopol.
Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.