Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vineri, 21 martie, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Dorohoi a organizat prima întâlnire din cadrul proiectului catehetic parohial „Ierarhii, duhovnicii și mărturisitorii din Țara de sus - Părinții și Învățătorii noștri în anul Centenarului Patriarhiei Române”, dedicat Centenarului Patriarhiei Române. Activitatea care a avut ca temă: ”Cuviosul Părinte Cleopa, Mărturisitor al lui Hristos și povestitor plin de har în Poiana credinței”, face parte din proiectul catehetic înscris la Concursul Național Catehetic, intitulat „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”.
Ediția din acest an a Concursului Național Catehetic își propune să evidențieze rolul, importanța și necesitatea cunoaşterii trecutului relativ recent al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei misionară şi pastorală în cei 140 de ani de la dobândirea autocefaliei şi cei 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, precum şi rolul, importanţa, opera şi lucrarea pastoral misionară a duhovnicilor români cunoscuţi în ultimul secol, parte dintre ei propuşi spre canonizare în cursul anului 2025, promovând astfel în mod deosebit cunoaşterea şi înţelegerea adecvată a activităţii Bisericii şi grija ei faţă de cei păstoriţi în vremuri de cumpănă, precum şi lucrarea faptelor bune izvorâte din iubirea şi credinţa jertfelnică a duhovnicilor, care au purtat grijă de sufletele credincioşilor Bisericii.
Întâlnirea s-a desfășurat în Catedrala municipiului Dorohoi, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, debutând cu jocuri de cunoaștere, menite să îi apropie pe participanți și să-i introducă în tema propusă spre cunoaștere și aprofundare: „Cuviosul Părinte Cleopa , Mărturisitor al lui Hristos și povestitor plin de har în Poiana credinței”.
Dintre obiectivele întâlnirii se pot menționa următoarele: cunoașterea datelor biografice importante ale vieții Cuviosului Părinte Cleopa, explicarea cinstirii de care s-a bucurat din partea credincioșilor, experimentarea evlaviei ca trăire sufletescă pentru Cuviosul Părinte Cleopa de la Shăstria Neamțului, analizarea unor texte, din acatistul alcătuit cu prilejul canonizării sale , elaborarea unei sinteze a virtuților care au împodobit chipul luminos al celui numit „patriarhul munților” și înțelegerea importanței sfinților români ai secolului XX în viața Bisericii și a credincioșilor români.
În prima parte a activității, participanții au făcut cunoștință cu viața Cuviosului Părinte Cleopa, prin vizionarea unui scurt material video și a unei prezentări structurate, care a cuprins atât datele biografice principale cât și diferite aspecte ale nevoințelor și slujirii marelui duhovnic de la mânăstirea Sihăstria. Activitatea a continuat, sub coordonarea doamnei profesor învățământ primar, Doina Cozma și a părintelui Apetrei Ionuț-Ștefan, cu diferite activități interactive, care au avut ca scop, cunoașterea personalității, învățăturii și lucrării duhovnicești împlinită de Părintele Cleopa în anii grei ai regimului comunist.
La finalul catehezei, micii cateheți au subliniat că în urma Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie au rămas numeroşi ucenici care îi poartă amintirea vie, scrieri duhovniceşti pline de înţelepciune şi modelul unui mare duhovnic în inima căruia a ars focul lăuntric al credinţei. De asemenea, au reținut că Părintele Cleopa a uimit mereu prin simplitate și profunzime și că este unul dintre preoții și călugării persecutați sau martirizați de regimul comunist, canonizați în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Această primă întâlnire a demonstrat interesul și deschiderea tinerilor față trecutul și moștenirea de credință lăsată de duhovnicii și mărturisitorii secolului al XX-lea, consolidând dorința de a aprofunda învățătura de credință ortodoxă și de a se forma în duhul și lumina Sfinților lui Dumnezeu, care s-au sfințit și au dat mărturia cea bună a credinței strămoșești, în timpurile grele ale istoriei recente.
Adăugăm câteva mărturii în acest sens, exprimate la încheierea activității:
„Astăzi am participat la o activitate spirituală dedicată părintelui Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria.
Mi-au plăcut activitățile la care am participat, grija și bunătatea părintelui protopot, dar și mai mult m-a impresionat viața părintelui Cleopa. Am aflat lucruri pe care nu le stiam și am rămas uimită de bunatatea, înțelepciunea și toate virtuțile vieții cu care acesta a fost înzestrat. Din toate cele povestite am înțeles că părintele Cleopa a fost un om credincios, plăcut de Dumnezeu. Pe lângă toate acestea, alaturi de colegii mei astăzi, la catedrală, am învățat sa lucrăm în echipă, să ne cunoaștem mai bine credința , ne-am distrat și ne-am simțit bine.Timpul petrecut astăzi a fost încărcat de cunoștințe, bucurie si emoții. A fost o zi minunată”. (APOSTOL DARIA TEODORA)
„Mi-a plăcut foarte mult activitatea de astăzi! În primul rând am aflat informații despre părintele Cleopa pe care nu le știam și care m-au impresionat. În al doilea rând mi-a plăcut că am lucrat în echipă și că am creat portrete deosebite. În concluzie pot spune că am petrecut câteva ore frumoase care ne-au apropiat mai mult de biserică și de Dumnezeu." (MANOLACHE SARA MARIA)
„Astăzi am fost la Catedrala din Dorohoi pentru a participa la o activitate frumoasă și captivantă, care mi-a plăcut foarte mult. Am învățat despre Sfântul Cuvios Cleopa Ilie. Am citit informații interesante și am vizionat filmulețe despre viața și faptele sale. Împreună cu ceilalți participanți ne-am bucurat de diverse jocuri educative, care ne-au ajutat să înțelegem mai bine cât de multe lucruri frumoase putem învăța de la Sfinții, care ne ocrotesc cu rugăciunile lor. La final, am primit icoane cu Sfinții Cleopa Ilie și Paisie. A fost o zi minunată! Abia aștept să mai merg la Catedrală!" (LITEANU LORENA MARIA)
– Cum a fost întâlnirea cu tipa de pe Facebook?
– Nasoală! Tipa a apărut într-un Rolls Royce Phantom din 1945.
– Păi asta-i o maşină extraordinară! Ce e rău în asta?
– Ea era primul proprietar…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.