Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Titlu: Zarvă în livada de guave
Autor: Kiran Desai (n. 3.09.1971)
Anul apariţiei: 1998
Scurtă prezentare: Nu ți s-a întâmplat niciodată să simți că ai putea scăpa de problemele cotidiene urcându-te într-un copac? Cel puțin ai avea o altă viziune… Această metodă o încearcă și Sampath Chawla, personajul cărții puse în discuție. Numai că el îi dă o notă destul de gravă și se ajunge la o situație mai mult decât îngrijorătoare.
După ce încurcă socotelile șefului său care tocmai se căsătorește, după ce analizează părerea tatălui său despre el, după ce ajunge la ideea că nici măcar mulțumire de sine nu există, Sampath hotărăște să facă ceva demn a fi apreciat: se cațără într-un arbore de guavă, la marginea orașului Shahkot (India). În acest oraș, oamenii îndeplinesc diferite ritualuri pentru a aduce musonul și ploaia. Se pare că arborele i-a impregnat din experiența sa seculară, întrucât adolescentul acum vorbește numai în pilde și proverbe, cuvintele rostite căpătând o dublă profunzime.
În timp ce mama lui Sampath, doamna Kulfi, făcea o obsesie pentru gătit, testând cele mai năstrușnice rețete și ingrediente, tatăl acestuia, domnul Chawla își descoperă un dezvoltat simț al marketingului: face din noua casă a fiului său un bun lăcaș de pelerinaj, iar Sampath poartă amprenta unui clarvăzător. Toată această afacere se înscrie însă pe linia falimentului în momentul în care micul univers al lui Sampath este invadat de un grup de maimuțe alcoolice care îi vor schimba viața.
Astfel, opera poate fi considerată o satiră a adolescenței, a incompetenței oficialităților sau a obiceiurilor cotidiene. Scriitoare contemporană, Kiran Desai încearcă o altă metodă de rezolvare a problemelor adolescentine care dau atâtea bătăi de cap. Nu e genul de carte care să-ți ceară mult timp, multe resurse, dar începută, vrei să-i afli continuarea și finalul. Împletește elemente de comic pe de o parte, elemente de dramă pe de altă parte, iar forma finală e cartea care merge perfect lecturată după o sesiune urâtă!
Citat: ”Maimuțele se distrau aruncând cu alune în capetele polițiștilor.”, ”Hotărâți și cu un scop bine stabilit, membrii familiei Chawla trăncăneau și țipau în sus, spre frunziș. Într-un târziu, la capătul cel mai îndepărtat al desișului de guave, chiar lângă zidul dărăpănat ce mărginea pădurea, îl descoperiră pe Sampath în copacul lui, stând și mâncând o guavă, cu picioarele atârnând în golul de sub el.”, ”Dintr-odată, aerul era încremenit. Păsările zburară înapoi spre pădure, penele plutiră încet în urma lor.”
“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.