Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
«Unui Eminescu nestins» a fost leitmotivul manifestarii cultural-artistice organizata de Casa Municipala de Cultura Dorohoi si Cenaclul literar «Editor», ieri, sambata 14 ianuarie a.c., dedicat aniversarii a 162 de ani de la nasterea Poetului National – Mihai Eminescu.
Programul a inclus un colaj de versuri-muzica-sceneta prezentat de elevii Scolii cu clasele I-VIII, «Mihail Kogalniceanu» Dorohoi (dir. Prof. Valerian Vlaescu), coordonati de prof. Cristina Bordeianu si Valeria Vlaescu, in care au evoluat : Anda Apascaritei, Stefania-Alexandra Mihai, Dragos Mihai, Naomi Mirauta, Octavian Halici, Cosmin Chiriac, Ignat Andra Maria.
Asistenta numeroasa, cadrul de emulatie artistica, ambianta creativa, dar mai ales asezarea sentimentelor in «matricea - Eminescu», au contribuit la realizarea unei stari de simtire si de perceptie a creatiei eminesciene, la care au contribuit si interventiile participantilor: Valuta Murariu – director al Casei Municipale de Cultura Dorohoi, Nicu Anton, Aurelian Antal, Corneliu Drescanu, Gruia Cojocaru, Valentin Rotaru, Ciprian Tomniuc. Un moment inedit l-a constituit prezentarea traducerii in limba irakiana a poeziei «La steaua», realizata de scriitorul Bara Abdulbaki. La configurarea acestei sarbatori a spiritului dorohoian si-a dat concursul si grupul folk «Laconia», indrumat de Prof. Vasile Tanase, care prin slova si muzica au creat o atmosfera de gratie artistica.
Am consemnat pentru cititorii DorohoiNews, urmatoarele aprecieri ale unora dintre participanti:
•Prof. Gruia Cojocaru: «Eminescu a fost un imens publicist, iar activitatea de la ziarul TIMPUL – este elocventa, prin articolte incomode vremii: soarta ardelenilor, cea a romanilor din Bucovina si Basarabia»,
•Prof. Octavian Vitcu: «La Pomarla, exista un frumos bust a lui Eminescu, ca un semn de marcare a destinului in mod irevocabil, in urma vizitei poetului – nepereche, in aceasta asezare»,
•Valentin Rotariu: «Este o zi de sarbatoare pentru dorohoieni, din tendinta vizibila a Cenaclului Editor, de repunere in ordine, valorile si aspiratiile culturale locale»,
•Prof. Aurelian Antal: «La Toplita, locul meu de bastina, pulseaza o parte din fiinta lui Eminescu, aici, in parcul orasenesc existand statuia acestuia alaturi de cele ale lui Balcescu, Miron Cristea si Grigore Vieru. Acest aspect, reprezinta atotprezenta genialului poet in spatiul romanesc, al creatorului peregrin spre Blajul – Mica Roma»,
•Prof. Corneliu Drescanu: «Data de 15 ianuarie sta inscrisa in calendar cu slove de aur, daltuite pe catapeteasma literaturii romane, aniversarea nasterii lui Eminescu, ce poate fi asemanat cu Craciunul literelor noastre».
La finalul acestui eveniment de marca, Nicu Anton a prezentat un «manifest – program » al Cenaclului EDITOR, realizat de membrii acestei miscari literare si care a fost depus la statuia poetului, situata in centrul municipiului Dorohoi, in semn de a semnala faptul ca, «varsta lui Eminescu se masoara cu etalonul Eternitatii».
Prezentam, mai jos, continutul acestei forme de manifestare literara:
Unui Eminescu nestins…
Parinte,
Noi, dorohoienii, am avut întotdeauna puterea si dorinţa de a concretiza idealuri, manifestând admiraţia, dragostea si recunoştinţa către cei, care au creat acestă identitate.
Identitatea unui neam, a unui neam prea zbuciumat de propria istorie, a unui neam osândit în prezent, sacrificandu-şi viitorul…
Părinte,
Idealurile tale sunt gravate în inimile românilor, chipul tău este mărturia unui trecut mai actual ca oricând şi, dacă acum 162 de ani Dumnezeu ni te-a dat, ca binecuvantare: „- Îţi mulţumim Doamne !”
Noi, Cenaclul „Editor”, de la Casa Municipală de Cultură Dorohoi, pornind de la constatarea ca asistăm la scăderea interesului faţă de lectură, a receptării eronate a creaţiei geniului poetic, a pătrunderii agresive în viaţa cotidiană a minciunii ca mijloc de justificare a ideii trunchiate, te rugăm:
„Alătură idei nostre o concentrare de voinţă, de pricepere, de forţe şi mijloace din partea dascălilor, a intelectualităţii, a tuturor celor care au în suflete dragostea de neam, aşa cum numai tu, Părinte ai lăsat-o mărturie în scrierile tale”.
Avem în minte, noi urmaşi tăi, vorbele Otiliei Castilian din Cernăuţi către Aron Pumnul: „Suntem disperaţi, dar totuşi sufletul ne spune că suntem români. Cel care vorbeşte şi se roagă , trăieşte şi moare româneşte, e roman. Irozii degeaba sapă cimitire şi taie tot ce ne-ar putea aduce aminte de noi înşine. Ei nu înţeleg că strămoşii ne sunt la tâmple, iar Eminescu vine prin cuvinte până la noi”.
Membri Cenaclului „Editor”:
Aurelian Antal, Nicu Anton, Corneliu Derscanu, Ciprian Voloc, Bara Haki Abdulbaki, Cristina Doroftei, Ana Maria Gâbu, Alexandru Mirăuţă, Ioana Dupu, Alexandru Nichita, Alexandru Kvasinschi, Diana Dupu, Oanea Nicolae, Cristi Avram. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro
15.01.2012 la 20:29
A fost foarte placut...am avut cateva emotii..ca si ceilati colegi de cenaclu ,dar a fost bine.... Sa nu mai zicem de prezentarea de la Suceava ...foarte frumos... E foarte bine ca inca sunt oameni care apreciaza literatura romanesaca...ca mai sunt oameni adepti ai poeziei in general..dar in special a poeziei eminesciene...
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.