Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Personalitatea, efervescența și preocupările polivalente ale profesorului Vasile Nistor, lumea muzicală și artistică din Dorohoiul de altădată, evocate într-o excelentă lucrare realizată de prof. Gheorghina Gușulei
„Ceea ce caracterizează muzica populară este instinctul proporţiilor. Avem un folclor admirabil, dar cine vrea să se atingă de el trebuie să o facă cu multă băgare de seamă, ca nu cumva să-i scoată parfumul particular (…)”
Citatul poartă semnătura marelui George Enescu şi prefațează o lucrare de zile mari, pentru obţinerea gradului didactic I în învăţământ, „Folclorul muzical din ţinutul Dorohoiului, judeţul Botoşani – Colecţia profesorului Vasile Nistor”, a cărei autoare este profesoara Gheorghina Guşulei, Lucrarea de mare interes şcolar şi cultural, coordonată de conf. univ. dr. Eugenia Maria Paşcă, de la Universitatea de arte „George Enescu” Iaşi, şi susţinută recent la Şcoala cu clasele I – VIII nr. 5 Dorohoi, acoperă un mare gol existent, întrucât scoate din anonimat materiale şi activitatea folclorică a profesorului Vasile Nistor şi a altor cadre didactice dorohoiene, formate la vestita Şcoală Normală „Alexandru Vlahuţă” de la Şendriceni (Dorohoi). Prof. Gheorghina Guşulei excelează în arta portretului, reuşind să restituie o întreagă istorie a folclorului dorohoian, de la primele bresle ale lăutarilor, la culegătorii de nestemate de la sfârşitul secolului al XIX-lea, toate prin dimensiunea colecţiilor de folclor realizate de prof. Vasile Nistor, personalitate reprezentativă a învățământului botoșănean.
Lucrarea este structurată pe trei capitole, fiecare dintre acestea abordând: folclorul muzical din judeţul Botoşani, colecţia manuscris a profesorului Vasile Nistor, valorificarea activităţii muzicale a folcloristului.
Punând în evidenţă culegerile şi aranjamentele orchestrale realizate de prof. Gheorghe Cojocaru, biografiile maeştrilor Ioan Cobâlă, Constantin Lupu, Gică Constandache, Ticu Ursinschi, Marcel Dupu, volumele cu obiceiuri, tradiţii, legende, colinde, cântece din folclorul copiilor, cuprinzând selecţii făcute de prof. Vasile Ungureanu, Costache Jacotă, Gellu Dorian, Constantin Dupu, Constantin Arvinte, autoarea lucrării remarcă: „Mă bucur enorm că am descoperit minunatele culegeri de folclor din zona Moldovei, cât şi din judeţul Botoşani, nume de mari lăutari şi formaţii de muzică populară, ce reuşesc să păstreze şi să transmită mai departe tot ceea ce a creat poporul român (autoarea fiind născută în zona Cernăuţi, n.n). De aceea consider că nu putea să stea în umbră o culegere rămasă la nivel de manuscris a profesorului, dirijorului şi culegătorului de folclor Vasile Nistor.”
Lucrarea este utilă spre studiu şi informare atât profesorilor de muzică, studenţilor, cât şi culegătorilor de folclor, fiind reprezentativă şi prin culoarea locală a Dorohoiului şi a împrejurimilor acestuia, realizând un studiu atent al perioadelor istoriei muzicale a ţinuturilor evocate, caracteristică ce face mai accesibilă vremea şi pentru cititorul de astăzi. (DorohoiNews.ro, Corneliu Drescanu)
13.04.2013 la 16:02
felicit pe toti acei care se straduiesc sa faca cunoscute valori ale meleagurilor nostre si totodata incurajeaza tineretul spre preocupari decente si de bun simt.
16.02.2012 la 22:11
Salut demersul d-nei profesoare Gheorghina Guşulei, care s-a axat într-o lucrare de grad I pe folclorul local, şi, în acelaşi timp, apreciez modul în care d-l profesor Corneliu Drescanu, un înainte-mergător al spiritualităţii spaţiului botoşănean, a revelat coordonatele temei. Felicitări amândurora!
16.02.2012 la 09:42
Felicitari d-nei profesor pentru ceea ce face in domeniul folclorului dorohoian si mai ales pentru faptul ca ne aduce in memorie nume de marca din lumea muzicii,precum numele profesorului Nistor Vasile. Inca o data: Felicitari!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.