Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Titlu: Suflete cenușii (titlu original Les Âmes grises)
Autor : Philippe Claudel (n. 2.02.1962)
Anul apariției : 2003
Scurtă prezentare: Ce reprezintă cenușiul pentru fiecare dintre noi? O nuanță care amestecă în același timp cantități din alb pe de o parte, din negru pe de altă parte? Linia de plutire dintre două lumi total diferite? Un punct aflat pe drumul dintre alfa și omega? Philippe Claudel propune o altă variantă; griul ca incursiune nemiloasă în adâncurile cele mai ascunse ale sufletului.
Iarna lui 1917. Într-un mic oraş de provincie, o fetiță de 10 ani este găsită moartă în apa unui râu. O altă victimă … Cine a făcut-o? De ce ? Misterul rămâne … De la o enigmă pentru Simenon (ofițer de poliție ieșit la pensie, care se ocupă de caz), Philippe Claudel a construit un roman puternic, dramatic impresionant, o imagine izbitoare a provinciei franceze, aruncate în coşmarul Primului Război Mondial.
Philippe Claudel este un povestitor care captivează prin scufundările sale psihologice, subtile şi negre a fiecărei fiinţe, din neantul absenţei. O poveste de dragoste frumoasă! El ştie perfect să creeze o atmosferă febrilă şi să dea viaţă unui personaj, pentru că stilul lui este foarte colorat. Dureros, palpitant și motivant, autorul dezvăluie povestea bucată cu bucată, prin vocea unui narator, care se se ascunde într-un continuu ego anonim.
Este un roman plin de melancolie, care vorbeşte despre dragoste, moarte, singurătate şi complexitatea sufletului uman. Salvarea celui chinuit de regrete stă în descoperirea faptului că greşelile lui nu sunt mai mari decât ale celorlalţi, dar nici mai mici, că nu există nenorociți sau celești şi că nu există alb sau negru, ci există numai nuanțe de cenuşiu şi că oricare din noi toți nu suntem decât nişte suflete cenuşii într-un Univers la fel de cenușiu …
Citat : “… poţi trăi în mijlocul regretelor ca într-o ţară.”, ”Les salauds, les saints, je n’ai jamais vu. Rien n’est ni tout noir, ni tout blanc, c’est le gris qui gagne. Les hommes et leurs âmes, c’est pareil… T’es une âme grise, joliment grise, comme nous tous…
- Des mots tout ça…
- Qu’est-ce qu’ils t’ont fait les mots ?”, „ Fouiller l'Affaire comme je l'ai fait, c'était sans doute une façon de ne pas me poser la vraie question, celle qu'on refuse tous de voir venir sur nos lèvres, dans nos cerveaux, dans nos âmes, qui ne sont, il est vrai, ni blanches ni noires, mais grises, joliment grises..."
“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.