Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dorohoienii se pot mândrii cu o mare pleiadă de scriitori şi poeţi care s-au născut, trăit şi-au învăţat aici, iar faima lor fiind cunoscută nu numai în România natală ci mai pe toate meridianele lumii. Ei prin inclinaţiile lor deosebite au scris şi scriu o pagină de neuitat, punându-şi talentul şi măestria lor literară în slujba limbii lui Eminescu şi Creangă, în “dulcea” limbă românească, în slujba locurilor de unde au văzut lumina zilei.
Galeria lor n-ar fi complectă, dacă n-am include în ea şi originarii născuţi pe frumoasele meleaguri dorohoiene, dar stabiliţi astăzi în Ţara Sfântă, în Israel, scriitorii şi poeţii amintiţi cu alte ocazii ca: David Şhlomo, Dr. Iosef-Ioju Haimovici, Dr. Stoleru Francisca sau acea care constituie în cazul de faţă subiectul medelionul literar pe care doresc al prezenta în rândurile de faţă: Dr. Davidsohn Madeleine sau cum era si este cunoscută de apropiaţii ei, sub numele de Mada.
“A fost odată-un orăşel,
Un târg micuţ, provincial,
Cu nostalgii mă-ntorc la el,
La Dorohoiul meu natal.”
Da, patru versuri, simple, ce aparţin talentatei scriitoare şi poete, născută pe meleagurile amintite care nu ştiu când au fost scrise, dar prin forma, rima şi în special fondul-conţinut redau cu o naturaleţe aparte şi cu o dragoste de nedescris prin versurile pline de lirism, locurile copilăriei şi tinereţii ei. Iar dacă mai cităm:
“Şi câte-odată parcă-mi vine
(Rămâne vorbă între noi)
Să mă mai plimb la braţ cu tine
Pe sub castani…în Dorohoi.”
reiese clar că cel puţin multe din scrierile ei erau legate de oraşul unde s-a născut, crescut şi învăţat, opera ei constituind un mare talent, iar poezia sau proza ei cu siguranţa va dăinui timpului, îmbogăţind patrimoniul literar naţional ai literaturii române.
Am văzut-o nu de mult într-o emisiune specială realizată de Televiziunea Publică Română, chiar în Israel, în casa ei de pe înălţimile Carmelului, de unde se văd adevăratele şi frumoasele panorame de invidiat ale Haifei de jos, emisiune dedicată special personalităţii şi scrisului ei, unde totul, chiar ambianţa locului sau discuţiile purtate erau punctate direct, pe versurile simple, dar pline de talent, accentuate cu mult patos despre dragostea şi iubirea ei faţa de Dorohoiul ei natal.
“Şi Strada Mare bulevardul
Unde-ntâlneai la promenadă
O urbe-ntreagă doritoare
Ca tu s-o vezi:ea să te vadă…”.
Dorind totuşi să scriu despre ea, dar cum totuşi distanţele sau timpul cât de mari sau mici or fi, îşi spun si ele uneori cuvântul, mă consolez momentan cu medalionul de faţă pentru a o prezenta celor ce vor citi aceste rânduri…
Născută la Dorohoi în 1944 dintr-o familie de intelectuali, fiind fiica judecătorului Michael Rozin si a famacistei Maly Rozin. Urmează studiile primare, medii şi liceul în oraşul natal. In 1968 termină Facultatea de Stomatologie din Iaşi. Este căsătorită tot cu un dorohoian, medic de medicină generală dr. Davidsohn Sergiu. In 1973 s-au stabilit în Israel. Au doi copii: Larry, absolvent al Tehnionului din Haifa, fiind specialist în Inginerie Fină şi Maayan absolvent al Universităţii Ebraice din Ierusalim, specializat în Biotehnologie şi Genetică.
Cert este că începe să scrie de timpuriu, în special poezii, toate păstrate în caiete prin zeci de sertare, pentru că ea singură mărturisea pe undeva, că în timpul liber îşi aşternea chiar pe o simpla hârtie imaginaţia şi gândurile ei, creând adevărate lumi care într-un fel meritau redate sau povestite.
De abia în Israel putem spune că s-a lansat începând să publice în special poezii pline de farmec şi de o dulce şi adevarată rimă românească, iar materialele apărute, ce drept răzleţe prin presa de limba română a făcut-o imediat cunoscută.
Oprindu-ne asupra operei ei, amintim pentru început volumul de poezii, “Intrare liberă” prefaţată de Alexandru Mirodan. Nu după mult timp apare în editura “Libra” cartea “Intinde mâna zilei care vine” cu prefaţa şi posfaţa de scriitorii Tania Lovinescu şi Ioan Cristofor. Despre cartea ei “Al cincilea anotimp”, editura “Libra”, prefaţată de scriitorul George Bălăiţă şi cu o postfaţă de profesorul şi criticul literar Romul Munteanu, în ziarul bucureştean “Ziua” apare un comentariu unde autorul articolului afirma printre altele că volumul “poarta amprenta realismului-fantastic gen Mircea Eliade”.
Continuând cu apariţiile diferitelor volume amintim că în 2006 tot în editura “Libra” apare “Femeile nopţii” cu prefaţa lui Ana Cristi, director al Editurii Ideea Europeană, pentru ca în 2008 să apară volumul “Paradisul rătăciţilor” care se vrea o continuare al cărţii, “Femeile nopţii”. In 2010 în editura “Hasefer” din Bucureşti îi apare volumul de proze scurte “Amuleta şi alte stranii povestiri”.
Ea scrie regulat la diferite ziare şi reviste literare din România, Canada sau Israel, numele ei apărând şi în diferitele antologii, cum ar fi: “Antologia scriitorilor medici” Bucureşti 2009 sub îngrijirea doctorului Mihail Mihailide.
Scriitoarea Dr. Davidsohn Madeleine (Mada) este membră al Asociaţiei Scriitorilor Israilieni de Limba Română (ASILR), făcând parte chiar din conducerea ei restrânsă, este membră al Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei Scriitorilor Medici din România.
Nu trebuie uitat că întrega ei activitate literară a fost şi este încununată cu zeci de premii de înaltă anvergură, opera ei apare frecvent prin saloanele literare de specialitate, organizându-i se în acest scop şi foarte multe lansări de carte. In anul 1999 este destinsă cu un Premiu de Excepţie pentru literatură decernat de cunoscuta Fundaţie “Ianculovici “din Haifa. In anul 2004 la concursul de poezii de la Stuttgart (Germania), concurs organizat de revista “Agero”, poeziile ei “Dor” şi “Hotar de ură” sunt premiate cu premiul festivalului “Nicolae Labiş”.
A primit şi premiul “Mihail Sadoveanu” pentru proză în cadrul ediţiei a-XV- a Salonului Internaţional de Carte Românească. Autoarea a fost premiată şi la Iaşi la Salonul de Carte primind Diploma pentru Cel Mai Bun Român al Anului.
Premii peste premii şi repet organizarea a zeci de salone şi lansări de carte în diferite oraşe ale României pe care a iubit-o şi o iubeşte, iar întrebarea firească, pe când cel putin şi o lansare de carte… în Dorohoiul vieţii ei. (Paloma Lăpuşneanu)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.