Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Profesorul pensionar Ilarion Mandachi, intr-un interviu acordat pentru Dorohoi News: „Dupa mai bine de zece ani, am reusit sa alcatuim dictionarul personalitatilor dorohoiene.”
Intr-o zi de mijloc de vara 2012, reporterul Dorohoi News a avut ocazia, sa revada si sa stea de vorba cu familia Ilarion si Dorina Mandachi, cei care, recent, au facut o repunere in tema cu istoria mai noua si mai veche a orasului, prin publicarea lucrarii “Dictionarul personalitatilor dorohoiene” (Editura QUADRAT, Botosani). Profesor de educatie fizica, actualmente pensionar, Ilarion Mandache se bucura de o puternica percutanta in spatiul public, in viata cultural-sportiva, fiind o personalitate dinamica, care nu te lasa indiferent, fie ca te afli pe stadion, fie ca se comunica prin intermediul media, sau intr-un cadru cultural. Familia Mandachi s-a bucurat si se bucura de o reala simpatie si impresioneaza prin echilibru, in tot ceea ce spun si vor sa faca, fiind si de-o ospitalitate incantatoare, asa cum rar mai poti gasi in timpurile noastre. Am remarcat la profesorii Mandachi, ca nu se izoleaza de lume, nici nu se pierd in ambiguitatea tacerii si acceptarii, nu se ratacesc printre supusii vremurilor, printre abandonatii si risipitorii timpului. Ei isi adonisec argumente si motive pentru a lupta si a invinge, pentru a face din temelii si intru totul.
DorohoiNews: Domnule profesor, suntem in apartamentul familiei dv., din str. Aleea Cristalului, nr. 6, din Dorohoi, in aceasta camera, unde, chiar la acest birou, va creionati si finalizati articolele si cartile, pe care in ultimul timp, impreuna cu sotia dv., prof. Dorina Mandachi, le-ati publicat. De unde această pasiune pentru studierea istoriei oraşului Dorohoi ?
Prof. Ilarion Mandachi: În casa noastră a existat mereu o preocupare de a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume. Am avut o bibliotecă cu peste 10.000 de volume din care, foarte multe din domeniul istoriei (istoria literaturii române şi universale, istoria artei, istoria descoperirilor, istoria sportului, enciclopedii de tot felul, istoria României etc.). Pe amândoi ne-a interesat, în primul rând, istoria învăţământului şi sportului dorohoian. De aici n-a fost decât un pas spre cercetarea trecutului oraşului nostru. Cu cât ne afundam în trecut, aflam tot mai multe date care se cereau elucidate cu alte date istorice şi aşa s-au adunat multe, multe ştiri documentare. Surprizele ne tăiau respiraţia şi curiozitatea ne-a îndemnat să aflăm cine au fost cei care au pus cu adevărat umărul la făurirea oraşului nostru de astăzi-unul din cele mai vechi din Moldova. Acest impact, s-a concretizat, in parte, in cartile care ne-au aparut: Şcoala Israelito-Română din Dorohoi, 2011; Dorohoi (1407-1945). Date şi personalităţi, (2002), Tipografia Luceafărul, Dorohoi; Personalităţi dorohoiene 2007, Editura Agata, Botoşani; Oraşul Dorohoi în lumea sportului, 2007, Editura Agata, Botoşani; Dorohoi 600-File de monografie, coautor, 2007, Editura Tipo-And, Dorohoi; Incursiune în trecutul şcolilor dorohoiene, 2008, Editura Tipo-And, Dorohoi; Dicţionarul personalităţilor dorohoiene, 2008, Tipografia Luceafărul, Dorohoi; Dicţionarul personalităţilor dorohoiene, 2012, Editura Quadrat, Botoşani.
Atât eu, cât şi soţia mea, suntem autorii acestor lucrări. Eu, fiind mai cunoscut am avut mai uşor acces la diferite arhive şi am cules materialul documentar. Soţia l-a ordonat pe ani şi domenii şi astfel ne-a fost mai facil, să-l folosim în cadrul unei teme.
DorohoiNews: Ati publicat mai recent, un dictionar al personalitatilor dorohoiene. Ce criterii folosiţi în selectarea acestora?
Prof. Ilarion Mandachi: În anul 1999 a apărut, în ediţie nouă, lucrarea lui Lucian Predescu, Enciclopedia României. Cugetarea. Material românesc. Oameni şi înfăptuiri, Editura SAECULUM I.O., Bucureşti. Este o lucrare fantastică, bine documentată, în care sunt consemnaţi şi foarte mulţi dorohoieni. După ce am citit-o, impresionaţi, am întocmit, cu ceea ce ştiam la acea dată, o listă cu academicienii originari din Dorohoi şi din fostul judeţ Dorohoi, cu generali, pictori, sculptori, scriitori, profesori universitari, miniştri, politicieni de renume etc. Lista devenise destul de lungă şi noi eram la începutul cercetării. Abia apoi venea greul muncii noastre: să aflăm date de stare civilă, date despre şcolile urmate, facultate urmată, ce anume au realizat în decursul activităţii lor etc. Ne-am gândit că toţi cei care au pus umărul la emanciparea oraşului nostru merită o tratare ordonată, spre a nu se pierde numele lor în neant. Am stabilit cateva criterii de includere intr-un mic dicţionar (care ulterior s-a dovedit a fi destul de mare încât să rezulte două volume): o legătură indisolubilă cu Dorohoiul sau judeţul Dorohoi (fie născut aici, studii în Dorohoi, activitate în Dorohoi, armată în cadrul regimentelor dorohoiene); numirea lor în funcţii de conducere la oraş, în minister, în şcoli; participarea la diferite manifestări internaţionale; alegerea lor ca membri în diferite societăţi, ligi, comisii interne şi internaţionale; studii în străinătate; lucrări recunoscute pe plan intern şi internaţional; contribuţia lor concretă la emanciparea oraşului nostru prin acţiuni în afara meseriei lor. Subiecte similare, sau mai aproape de ceea ce ne propusesem noi, au tratat şi botoşănenii Silvia Lazarovici, Ştefan Ciubotaru şi Constantin Cojocaru.
DorohoiNews: O tema dominanta a discutiei noastre este, precum vedeti, cea a scrisului cu caracter monografic. Daca ati rescrie o istorie a Dorohoiului, ce aspecte din viata orasului, ar avea relevanta ?
Prof. Ilarion Mandachi: Printre altele ar fi trebuit să se scrie mai mult în lucrare despre anii de ocupaţie tătară, turcă, polonă, rusă, austriacă şi sovietică. S-a scris prea puţin despre marii donatori şi filantropi - oameni care şi-au donat casele, bibliotecile, pământurile, pădurile, bani şi obiecte de valoare primăriei Dorohoi sau unor organizaţii de binefacere. Şi nu sunt puţini. De asemenea, armata şi, mai ales sportul, au ocupat un spaţiu prea mic în vechea lucrare. Despre aceste subiecte s-ar mai putea scrie încă foarte multe lucruri. Puţin s-a pastrat şi despre viaţa şi activitatea celor care au scris despre Dorohoi, ce anume i-a determinat să scrie despre oraşul nostru şi importanţa acestor scrieri în circuitul nostru local. În Dorohoi sunt câteva clădiri cu un trecut impresionant: Şcoala Israelită, Moara de foc, Grădiniţa şcolii israelite, Casa Scriban, Casa Ghe.Gh. Burghele, casa colonelului Găluşcă, iar asupra istoriei lor ar trebui sa staruim mai mult, pentru ca dorohoienii sa cunoasca istoricul acestor asezaminte iar administratia locala sa le reabiliteze sa le recopere.
DorohoiNews: Locuitorii urbei noastre va cunosc mai mult prin activitatea didactica si sportiva, din timpul anilor de profesorat. Ce inseamna pentru dv. sportul de masa si de performanta ? Cum apreciati miscarea sportiva de astazi ?
Prof. Ilarion Mandachi: Indiferent unde am lucrat, în cei 37 de ani de activitate, am încercat să le insuflu copiilor atracţia pentru mişcare. Cu cât faci acest lucru din clasele mici, cu atât aceştia vor iubi mai târziu sportul şi vor înţelege beneficiile practicării lui. Am fost întotdeauna adeptul ideii ca o şcoală, să se remarce într-o anume disciplină sportivă an de an, dar să nu se neglijeze celelalte sporturi. Personal, aveam în fiecare an campionate pe şcoală la baschet şi fotbal, unde erau cei mai mulţi amatori. De aceea, la fazele pe oraş şi judeţene, mai ales la baschet, am fost mai mereu câştigători până în anul 1985. Apoi a urmat pensionarea mea şi preocuparea pentru istoria oraşului nostru. Referitor la mişcarea sportivă de astăzi din Dorohoi. Cred că există un paradox: avem la ora actuală în Dorohoi 6 săli de sport, din care trei pot fi omologate pentru jocuri sportive (baschet, handbal, volei), dar... nu avem echipe care să practice vreo disciplină sportivă. Campionatele şcolare nu mai au atracţia de altădată. Materiale şi echipament sportiv există, dar cine să-l folosească ? Şi încă un fapt: în oraşul nostru Dorohoi - faima Moldovei la baschet în anii trecuţi, nu există nici un teren de baschet în aer liber ! Sunt două panouri la Şcoala generală „Spiru Haret”, dar puse pe aceeaşi parte. Principalul e că sunt. Mai sunt 4 panouri la şcoli, dar fără inele. Atunci, mă întreb, unde să practice elevii baschetul?
DorohoiNews: Un interviu seamana cu fotografiile instantanee, unice, dar la developare realizezi ca poate unghiul, lumina, departarea sau apropierea, de obiectiv ar fi putut fi altele. Stiind ca va pasioneaza fotografia, realizarea de albume fotografice, iar subiectul poate fi de un interes mai larg...
Prof. Ilarion Mandachi: Această preocupare datează de aproximativ douazecisicinci de ani. De atunci, am colecţionat cam tot ce am putut şi întâlnit în cale. Băiatul nostru Dorin ne-a făcut un cadou minunat - un aparat foto performant, care ne ajută foarte mult în adunarea de imagini din şi despre Dorohoi. Atunci când punem mâna pe un document vechi sau o fotografie veche, ne străduim să le introducem la locul lor, între folderele noastre de documente, despre trecutul Dorohoiului, să legăm ce am găsit, cu materialul destul de vast adunat anterior, să-i depistăm valoarea şi contribuţia posibilă în tratarea trecutului istoric local. Avem sase albume de fotografii numai cu Dorohoiul vechi şi nou. Este o destindere pentru noi, când îl răsfoim, le analizăm şi reanalizăm. Le-am aranjat după anumite teme, dar încă nu ne-am gândit la o idee de valorificare culturală şi istorică.
DorohoiNews: Ce proiecte de viitor aveti ?
Prof. Ilarion Mandachi: Continuam cu placere munca noastra de cercetare si elaborare de lucrari, legate de orasul nostru. Mai avem de cercetat si intocmit biografia unor mari dorohoieni, de ieri si de azi. Ne gandim aici la prof. scriitor Tiberiu Crudu, la prof. Radu Marculescu, la pictorul Constantin Grigoruta, generalul Rodrig Modreanu, doctorul Sigismund Chernbach, generalul Grigore Barozzi, dar si la oameni reprezentativi ai vremurilor noastre, care au o implicare deosebita in viata orasului Dorohoi.
DorohoiNews: Domnule profesor, va multumim pentru faptul ca ati acceptat invitatia la aceste clipe de taifas si va rugam sa adresati un gand locuitorilor orasului Dorohoi si cititorilor publicatiei noastre.
Prof. Ilarion Mandachi: Citim cu plăcere ziarul local, din care aflăm ştirile la zi, scrise fără partinitate, ceea ce dă un plus de valoare acestei publicaţii. Locuitorilor dorohoieni, din rândul cărăra facem şi noi parte, le dorim o viaţă mai bună, un oraş curat din care, sperăm, să dispară clădirile în paragină din mijlocul oraşului, să fie asfaltate toate străzile şi refăcute trotuarele, aşa cum stă bine unui oraş modern. Ne-am dori, de asemenea, ca locuitorii să preţuiască mai mult natura, să o protejeze şi... să o păstreze.
Scurta biografie
Ilarion C. Mandachi s-a nascut la 1 septembrie 1934, in comuna Drăguşeni din fostul judeţ Dorohoi. A urmat, Şcoala Primară nr. 1 de băieţi „Gh.Asachi” Dorohoi, Gimnaziul „Grigore Ghica VV” Dorohoi, Şcoala Medie Tehnică de Cultură Fizică Galaţi, Facultatea de Educaţie Fizică a Univ. „Al. I. Cuza” Iaşi. A fost prof. de educatie fizica, treizeci si sapte de ani in Dorohoi. A publicat, impreuna cu sotia sa, opt carti, peste patru sute de articole, aparute in ziarele „Sportul”, „Viata noastra” (Israel), „Cuvantul dorohoian”, „Monitorul de Botosani”, „Clopotul”, „Zori noi” (Suceava), „Viata Botosanilor” si in revistele „Absolut cultural”, „Lykeon”, „Caleidoscop dorohoian”‚ „Jurnalul saptamanal” (Israel). Pentru activitatea sa, a primit mai multe premii si distinctii printre care, cinci Diplome de Merit, sase Diplome de Excelenta, cinci Medalii aniversare, trei Diplome aniversare si trei Diplome de Onoare. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro
10.09.2012 la 11:00
I-as sugera lui asa zisul NIMINIS ca a venit timpul sa nu mai stalceasca cuvantul ISRAEL, tara plina de romani si tare multi dorohoieni care poate iubesc Romania si Dorohoiul mai mult decat acest pot zice ANTISIMIT.
05.09.2012 la 19:50
Felicitări, din toată inima! Îi cunosc de o viaţă pe aceşti domni profesori şi ştiu câtă pasiune pun în tot ceea ce fac, cu un dinamism şi o bună dispoziţie molipsitoare, benefică. Îşi iubesc urbea şi luptă pentru promovarea a tot ce este bun şi frumos în Dorohoiul de ieri şi de azi. Merită, pe deplin, toată stima şi consideraţia concitadinilor! Le urez multă sănătate, putere de muncă şi tinereţe veşnică!
03.09.2012 la 09:54
singurul antrenor care a reusit sa introduca baschetul in oras si sa-l aduca pe prima scena a tarii.cetatean de onare al Orasului fara indoiala
03.09.2012 la 09:25
Foarte frumos, felicitari! Dar ce inseamna Isdrael? „Jurnalul saptamanal” (Isdrael).
03.09.2012 la 09:22
Dl. profesor Mandachi mi-a fost si mie profesor de sport in liceu, in perioada 1992-1996. Este un om extraordinar, un profesor de elita. Asteptam intotdeauna cu nerabdare ora de sport si jocul de baschet. Datorita d-lui profesor si impreuna cu o echipa de baschet din Grupul Scolar Agricol Dorohoi am ajuns la campionatul pe judet. Pentru mine a fost ceva de neuitat. Va doresc multa sanatate dle profesor!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.