Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
„Omul cu suflet curat le vede pe toate în lumină. Întotdeauna îl vei auzi vorbind de bine, căutând numai ce este bun şi folositor (…), asemenea albinelor care merg în diferite locuri (…), adunând numai nectarul florilor (…).”
Am citat din cuvintele arhim. Timotei Aioanei, pentru a prefaţa un succint comentariu la un articol recent apărut pe “Confluente Romaneşti”, cu titlul “Arta fotografică a lui Marius Petrescu”, purtând semnătura Constanţei Abălaşei-Donosă.
Prezenţa în acest articol a mai multor botoşăneni – prof. Dana Petrariu, prof. Lucica Pârvan (directorul Muzeului Judeţean Botoşani), imaginile locurilor din nordul ţării – colinele de la intrarea în Dorohoi, Biserica Sf. Nicolae, Muzeul George Enescu -, a evenimentelor de marcă – Dorohoi 600, sărbătorirea a cincizeci de ani de existenţă de la înfiinţarea Muzeului ce poartă numele marelui muzician, Concursul de interpretare muzicală “Jurjac” (ediţia a III-a), adunate şi selectate de autoare în octombrie 2007, asemenea omului cu sufletul curat invocat de textul din debut, ce configurează în adevărate mărturisiri, care îşi pot găsi un loc meritoriu în “Cartea de onoare” a municipiului Dorohoi, în contextul în care la început de octombrie 2012, vom fi părtaşi la o nouă ediţie a Zilelor municipiului.
Cu certitudine, Constanţa Abălaşei Donosă, evocând participarea sa la una din ediţiile sărbătorii oraşului, care a avut loc în urmă cu cinci ani, păstrează nostalgia acestor aşezări, dar mai ales empatia care a purtat-o spre municipiul nostru, într-o chemare – spre “acolo”, la margine de ţară -, care a dezlegat energii nebănuite şi roditoare, generatoare a unor stări de graţie artistică.
Surprinzând aceste clipe sublime ale întâlnirii cu oamenii locurilor noastre, care întrupează perfect sintagma cronicarului “nasc şi la Moldova oameni”, autoarea articolului, surprinde ivirea actualelor fructe amirositoare ale creaţiilor artistice: “În anul 2011, pe data de 18 august, Muzeul George Enescu din Dorohoi, a deschis printre alte evenimente către public, şi expoziţia mea de grafică donată în anul 2007. Întâmplător am avut prilejul să cunosc – fiind prezentă aici, pe artistul-fotograf Marius Petrescu, cu care am discutat despre arta domniei sale, cât şi despre artă în general. În vara aceasta, în luna august, aflându-mă prin Botoşani, în urma unei vizite la Muzeul de Istorie, spre surpriza şi bucuria mea, am avut să aflu, că Marius Petrescu din Dorohoi, iscusitul şi talentatul fotograf, a fost prezent cu lucrări, în luna iulie, tocmai la Veneţia în Italia, la o expoziţie de artă fotografică, prin care au fost omagiaţi cei 131 de ani , de la naşterea marelui compozitor.”
Dacă dorim să rămânem “mai aproape de Dorohoi”, la momentele de sărbătoare care se apropie, nu avem decât să ne însuşim pertinentele remarci pe care le face semnatara articolului, la adresa locurilor în care trăim şi a ecourilor artistice care străbat de aici, cât şi urarile din finalul articolului. (prof. Corneliu Drescanu)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.