Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Şedinţa din 2 noiembrie 2012 a debutat sub semnul îndoielii. Cei prezenţi au realizat faptul că cenaclul este în pericol de extincţie, motiv pentru care au încercat să caute posibile soluţii. De la înfiinţarea sa, în 2006, Cenaclul Editor a mai trecut prin astfel de perioade.
Problema este că Dorohoiul este un oraş din care se pleacă, nu unul în care se revine (după cum şi România, în general, este exportatoare de inteligenţă, nu importatoare). În aceste condiţii, tinerii pe care cenaclul a izbutit să-i îndrume şi să-i formeze, de-a lungul acestor ultimi cinci ani, şi-au luat tălpăşiţa, generaţie după generaţie, astfel făcându-se că, la începutul fiecărui an şcolar, cenaclul dorohoian a trăit şi trăieşte o adevărată criză. În ultimii doi ani cel care a făcut ca cenaclul să nu dispară a fost Nicu Anton, dar, cum el nu mai este, în prezent, angajatul Casei de Cultură, situaţia este destul de sumbră. În absenţa unei persoane de dinăuntrul sistemului, care să dispună de timpul necesar descoperirii de noi talente, viitorul nu poate fi unul roz.
Şi de data aceasta, factorii care stimulează criza au fost identificaţi cu destulă acurateţe, unul deosebit de important fiind inexistenţa susţinerii financiare a activităţii literare dorohoiene de către autorităţile locale. În acest sens, cei prezenţi nu au exclus posibilitatea ca, în viitorul apropiat, să iniţieze oarece demersuri pe lângă Primăria Dorohoi pentru a putea găsi, astfel, căile prin care tinerii creatori dorohoieni să poată fi motivaţi şi altfel decât prin banalele petice de hârtie care se numesc "diplome" şi pe care le primesc, an de an, cu prisosinţă. Problema e că, după cum ei înşişi mărturisesc, s-au cam săturat să le colecţioneze. Oare atât să merite, ei, oare la atât să se rezume valoarea lor, în vreme ce spectacolele ce au loc în centrul Dorohoiului, la aniversarea anuală a municipiului, costă bugetul local mii de euro?!
S-a luat în calcul şi posibilitatea înfiinţării unei biblioteci a cenaclului, care să permită doritorilor să se informeze în diversele şi mereu schimbătoarele domenii ale esteticii, criticii şi creaţiei literare, ilustrate în lucrări mai puţin accesibile pe piaţa cărţii din Dorohoi.
Trecând peste aceste discuţii, cenacliştii, dintre care amintim pe Ciprian Tomiuc, Ciprian Voloc, Alexandru Mirăuţă, au ascultat poezie în lectura autorilor Ioana Dupu şi Bara Haqi ABdulbaki, stabilind următoare întâlnire pentru vinerea viitoare, orele 14.00, în incinta Casei Municipale de Cultură. Oare va fi şi ultima?!
07.11.2012 la 17:13
Imi placeti mult, domnilor administratori, pentru ca sunteti foarte selectivi in publicarea comentariilor cu tenta ironica sau moralizatoare! Cum asigurati dvs diversitatea si cum protejati dreptul la libera exprimare? Mai trebuie sa luati inca multe lectii despre democratie, sa inteleg?
07.11.2012 la 15:02
Intr-o societate normala valorile indiferent in care domeniu se promoveaza. Asa cum cunosc eu Cenaclul Editor isi va gasi solutiile interne pentru a depasi momementul(poate revine si Nicu inapoi). dar nu e suficient un Cenaclu literar,o Casa de cultura nu au valoare daca stradania lor nu sunt promovate si nu se constituie intr-o rampa de lansare a talentelor. cine trebuie sa faca ceva ? raspunsul e atat de simplu : DIRECTORUL CASEI DE CULTURA (doar e specialistul numarul 1 in acest domeniu)
04.11.2012 la 20:22
Rezolvarea problemei trebuie să se facă din interior, nu din afara (de Primărie). Fiecare îşi are peblemele lui. Nu trebuie altcineva să ne rezolve problemele noastre. V'aţi întrebat: Ce face fiecare membru pentru rezolvarea problemei acesteia? Care sunt soluţiile optime pentru problema aceasta? Care sunt costurile pentru fiecare soluţie? Cum acoperim aceste costuri? Rezolvarea este simplă. Să trecem la treabă. Să ne organizăm. Fiecare membru al Cenaclului să ştie ce are de făcut. Să ne schimbăm modul de a privi lucrurile. Din simpli consumatori, să devenim producător-consumator.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.