Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Continuăm călătoria noastră în trecut pentru a vedea cum s-a dezvoltat învăţământul pentru fete în Dorohoi, până s-a ajuns la Liceul „Regina Maria”.
Prima şcoală primară de fete, cunoscută ulterior ca Şcoala Primară nr. 1 de fete Vârgolici, şi-a început activitatea în anul 1860 datorită străduinţelor unei profesoare venită din Bacău, Maria Vilner. În primii ani, şcoala a avut puţine eleve, dar, de la an la an, numărul acestora s-a mărit ajungând să depăşească uneori 70 de eleve într-o clasă. Edilii oraşului nu prea făceau eforturi pentru înfiinţarea unui gimnaziu de fete. Este meritul lui Teofil Olinescu, care, în 1895 pune bazele şcolii gimnaziale în Dorohoi prin înfiinţarea Şcolii Particulare de fete-curs secundar. Sediul şcolii era în locuinţa familiei Olinescu de pe strada Călăraşilor (astăzi Bulevardul Victoriei) nr. 891. După câţiva ani îşi încetează activitatea din cauza lipsei de interes a organelor administrative locale.
În anul 1915, o profesoară refugiată din Basarabia, E. Vlangali, a încercat să înfiinţeze un gimnaziu pentru fete, dar, din cauza greutăţilor războiului, şi acţiunea ei a eşuat. Un an mai târziu, profesorul Eulampie Procopovici a dorit să înfiinţeze o astfel de şcoală în casa dumnealui de pe strada Gheorghe Marcu, tot fără rezultat.
Cu multă hotărâre şi sacrificiu, în anul 1917, institutoarea Eugenia Scriban a reuşit să deschidă în “casele sale de pe strada Grigore Ghica un Liceu de domnişoare”. Din “Statistica învăţământului din România” pentru anii 1920-1921 reiese că Liceul de domnişoare din Dorohoi avea la clasele de gimnaziu 70 de eleve (50 românce şi 20 mozaice), 15 profesori (15 bărbaţi şi 5 femei).
În urma demersurilor repetate ale preotului Dumitru Furtună, a senatorului de Dorohoi I. Atanasiu şi a altor câţiva intelectuali dorohoieni, Ministerul Instrucţiunii Publice, cu ordinul nr. 77.588 din 17 august 1921, aprobă înfiinţarea Şcolii Secundare de fete din Dorohoi, care îşi deschide porţile la 10 septembrie 1921. În primul an a fost director preotul Dumitru Furtună, care a acceptat ca elevele să înveţe în localul gimnaziului de băieţi cu ore şi după amiaza. În anul 1922, elevele Şcolii Secundare au urmat cursurile în localul internatului de băieţi de la gimnaziul “Gr.Ghica VV”. La Direcţia Arhivelor Statului filiala Botoşani se păstrează Jurnalul nr. 100/ 1923 al Delegaţiei Judeţene Dorohoi în care se află un document privitor la cedarea unei suprafeţe de teren Ministerului Instrucţiunii Publice din partea Comunei Dorohoi pentru construirea unui local destinat Liceului de fete pe strada Gheorghe Marcu (numită şi str. Gherghel).
Din anul 1924, şcoala Sedundară de fete a trecut în custodia statului şi în anul 1925 şi-a inaugurat noul local de pe strada Gherghel la nr. 8 (astăzi str. 1 Decembrie), o clădire dotată cu tot ce era necesar unei şcoli, modernă şi impunătoare. Între anii 1922-1928, funcţia de directoare a fost deţinută de Eugenia Scriban.Dacă în primii ani de activitate a gimnaziului de fete profesorii, în marea lor majoritate, aveau ore şi la gimnaziul de băieţi “Gr.Ghica VV”, doar după câţiva ani, corpul profesoral pentru instruirea elevelor a fost completat cu profesori calificaţi numiţi de minister,sau veniţi prin transfer.
Prima promoţie a Liceului de fete “Regina Maria” a ieşit de pe băncile şcolii în anul şcolar 1924-1925. Suntem în posesia tuturor seriilor de absolvente ale acestui liceu despre care se pot face constatări importante. Astfel, observăm că, dacă în anul 1925 au absolvit doar 6 (şase) eleve, în anul şcolar 1959-1960 au absolvit 68 eleve. De asemeni, rămâne o amintire pentru posteritate faptul că în anul şcolar 1924-1925 elevele absolvente au dat examen la nu mai puţin de 11 (unsprezece !) obiecte, printre care: 4 limbi străine şi istoria artelor. Mai notăm aici că în prima serie de absolvente se afla şi Lelia Scriban (fiica directoarei Eugenia Scriban) - o elevă de excepţie care a promovat cu toate mediile de 10 (doar la limba latină avea media 8).
An de an liceul de fete a căpătat o tot mai mare notorietate şi importanţă. Aşa ne explicăm şi încrederea de care s-a bucurat din partea forurilor locale când, în anul 1929, directoare fiind Aurelia Constantinescu, primăria a acordat în custodia şcolii terenul de tenis din parcul “Aurora” pentru a putea fi folosit ca teren de sport. De altfel, prin sport şi anume prin volei elevele Liceului “Regina Maria” s-au remarcat pe plan naţional: au inovat voleiul feminin, fapt consemnat în toate lucrările de specialitate.
În anul 1941, armata germană s-a încartiruit pentru o perioadă, în clasele Liceului “Regina Maria”. În urma cererilor primarului V. Isăceanu, militarii s-au mutat în localul Liceului de băieţi “Gr.Ghica VV” şi astfel procesul instructiv-educativ a putut continua. Dar periplul şcolii nu s-a terminat. În 1959, sub pretextul (nejustificat nici până astăzi) că zidurile clădirii Liceului “Regina Maria” nu rezistă, elevele sunt mutate pentru câţiva ani în localul 2 al Liceului “Gr.Ghica VV”,situat pe strada Manoliu-Teţcanu (stradă azi dispărută ce deriva din str. Ion Păun Pincio în deal). Din 1962, elevele au învăţat în localul actuale Şcoli Generale nr. 5 “Spiru Haret” de pe str. Olinescu. Abia în 1978, liceul s-a mutat în clădire proprie, construită pe Bulevardul Victoriei - o clădire modernă, dotată cu tot ce este necesar unui învăţământ de caliate.
De-a lungul anilor, profesorii şi elevii (între timp liceul a fost mixtat) au obţinut rezultate remarcabile în toate domeniile caracteristice procesului de învăţământ. Şcoala se poate lăuda cu numele multor profesori de elită care au predat aici, dar şi cu absolvenţi de excepţie renumiţi în cercurile ştiinţifice, culturale, politice sau remarcabile cadre universitare. Profesorii universitari Jităreanu Gerard, Grădinaru Gică, Manoliu Julieta, Simionescu Viorica, actorul Dan Condurache, artista Rodica Tapalagă, primarul Iaşului Gheorghe Nechita, scriitoarea Francisca Stoleru, pictoriţa Grisaru Shelly sunt doar câteva nume din pleiada de absolvente a acestui liceu de tradiţie.
Facem o mică precizare. Autorii acestor file de istorie locală şi-au propus, în afară de prezentarea unui mic istoric ale unor instituţii dorohoiene, să venim cu unele date nepublicate până acum şi mai ales, să imortalizăm fotografiile locurilor unde acestea au funcţionat. Dorinţa nescrisă printre aceste rânduri constă în a insufla dorohoienilor dragostea pentru frumosul nostru oraş.
Mai menţionăm că singura monografie a Liceului „Regina Maria” a fost scrisă de autorii acestor articole, conţinând diverse fapte şi amănunte atestate documentar ca şi seriile de absolvente pe ani şcolari. Ea a fost inclusă în volumul aceloraşi autori Incursiune în trecutul şcolilor dorohoiene (Dorohoi, Tipografia Luceafărul, 2008, pp235-260). Prof. Dorina Mandachi (absolventă a Liceului “Regina Maria”)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.