Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Românii care ajung să-şi piardă casa pentru că sunt executaţi silit de bănci vor avea o şansă în plus, datorită unor noi reguli europene. De anul viitor, bancherii trebuie să le propună clienţilor soluţii de restructurare şi refinanţare a creditelor cu restanţe.
Băncile scot la vânzare tot mai multe apartamente ipotecate şi deja mii de români care şi-au crezut împlinit visul de-a avea o casă au fost sau sunt acum obligaţi să-şi facă bagajele şi să plece de bunăvoie, ca să nu fie daţi afară. În prezent, te poţi trezi foarte uşor că banca îţi scoate casa la vânzare, chiar şi pentru datorii neînsemnate.
De anul viitor însă, Autoritatea Bancară Europeană impune băncilor “să exercite indulgenţă rezonabilă înainte de iniţierea procedurii de executare silită”.
Mai exact, noua directivă europeană prevede ca variante de ajutorare a clienţilor cu credite ipotecare refinanţarea, extinderea perioadei de returnare a împrumutului, amânarea plăţii ratelor, dar şi reducerea dobânzii. Toate au ca scop reducerea datoriei celor aflaţi în prag de incapacitate de plată.
Directiva nr. 17 nu se aplică însă şi împrumuturilor luate înainte de martie 2016. Aşadar, pentru cei ajunşi deja în prag de executare silită, singura soluţie este negocierea cu băncile. Valoarea totală a restanţelor a urcat, în aprilie, la 11,5 miliarde de lei, numărul românilor care nu-şi plătesc la timp ratele depăşind 650.000.
Altfel spus, unul din trei români cu un credit bancar ajunge cu întârziere la ghişeul băncii de la care s-a împrumutat. O parte din aceste credite vor fi vândute către recuperatorii de creanţe.
Concesiile la care sunt obligate băncile:
· refinanţarea parţială sau totală a creditului;
· modificarea termenilor contractului de credit, ce pot include unele din măsurile enumerate mai jos;
· extinderea perioadei de creditare;
· schimbarea tipului de credit ipotecar (de exemplu transformarea din- tr- un credit cu rambursarea principalului şi dobânzii într-un credit în care să se plătească doar dobânda);
· amânarea parţială sau totală a ratelor pentru o anumită perioadă;
· modificarea dobânzii;
· oferirea unei perioade de graţie la plata ratelor. Sursa: bancherul.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.