Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O schimbare adusă de noul cod fiscal privind modul în care se calculează deducerile personale lunare aferente salariaţilor care câştigă sub 3.000 de lei brut pe lună face ca, începând cu acest an, aceştia să aibă venituri nete mai mari cu valori cuprinse între 3 şi 24 de lei pe lună, în funcţie de nivelul salarial, potrivit calculelor ZF.
Măsura, care se aplică pentru mai bine de 80% dintre salariaţii din economie, este valabilă doar pentru persoanele cu salarii mai mici de 3.000 de lei brut pe lună, iar valoarea sumelor neimpozabile creşte odată cu numărul de persoane aflate în întreţinerea salariaţilor care beneficiază de această măsură.
„La un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună, până în 2015 valoarea salariului net încasat de angajat era de 777 de lei pe lună. Începând cu acest an, după noile reglementări privind deducerile personale aplicabile salariaţilor, la un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună angajatul va primi o sumă netă de 785 de lei, adică cu 8 lei mai mult“, a explicat Noemi Popescu, HR manager în cadrul companiei de consultanţă fiscală, audit şi analiză financiară PKF Finconta.
Cu cât salariile angajaţilor sunt mai mici şi au mai multe persoane în întreţinere, cu atât veniturile nete încasate vor fi mai mari, spun consultanţii.
Astfel, pentru fiecare persoană cu salariul de sub 3.000 de lei brut pe lună, legislaţia actuală permite ca pentru o anumită sumă să nu se plătească impozit pe venit (de 16%). Sumele deductibile de care pot beneficia angajaţii cu salarii mici sunt împărţite pe mai multe categorii, astfel: pentru salariaţii fără persoane în întreţinere deductibilitatea se aplică pentru suma de 300 de lei (faţă de nivelul de 250 de lei, cum era în 2015, ceea ce înseamnă că angajaţii vor câştiga în plus doar 8 lei, adică 16% din diferenţa de 50 de lei), pentru cei cu o persoană în întreţinere suma deductibilă e de 400 de lei, pentru cei cu două persoane în întreţinere – 500 de lei, pentru cei cu 3 persoane în întreţinere – 600 de lei şi pentru cei cu 4 persoane sau mai mult în întreţinere - 800 de lei.
„Important este că, începând de anul acesta, se oferă posibilitatea acestor deductibilităţi pentru ambii părinţi care au copii în întreţinere“, a mai spus Noemi Popescu.
La un salariu de 2.847 de lei brut în 2015 (adică 2.000 de lei net anul trecut), deducerea personală pentru funcţia de bază era de 30 de lei. Începând din acest an, deducerea crescut la valoarea de 40 de lei, deci salariul net al angajatului creşte cu doar 3 lei pe lună.
„Deducerea personală pentru funcţia de bază este un beneficiu acordat de stat şi are caracter social, menit să conducă la o uşoară creştere a veniturilor nete ale angajaţilor. Angajaţii cu salarii de sub 3.000 de lei brut pot beneficia de aceste deductibilităţi dacă au persoane în întreţinere şi dacă jobul de la angajatorul respectiv reprezintă funcţia lor de bază“, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca. Potrivit unor informaţii furnizate de Inspecţia Muncii către ZF anul trecut, circa 3,8 milioane de contracte de muncă din România, adică 83% din totalul contractelor de muncă din economie, erau înregistrate cu salarii brute cu valori de până în 2.500 de lei.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la funcţia de bază începând cu luna ianuarie 2016 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 52 din 25 ianuarie 2016. Sursa: zf.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.