Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
După trei ani la rând în care a fost cea mai profitabilă bancă din România, Raiffeisen e aruncată de pe podium cu totul. În 2015 a ajuns pe locul patru. A fost anul în care sistemul bancar a înregistrat profituri mai mari ca oricând. Din suma record însă, 90% a intrat în buzunarele celor mai mari cinci bănci.
În 2015 cea mai proftabilă bancă din România a fost Banca Transilvania. A rămas cu 2,4 miliarde de lei, arată datele Ziarului Financiar, deci cu peste 400% mai mult decât în anul anterior. În 2014 însă, Banca Transilvania era o singură bancă, pe când în 2015 se poate spune că a devenit două.
Anul trecut a cumpărat cu totul Volksbank aşa că şi-a înfoiat brusc bilanţurile. De fapt din această fuziune prin absorbţie a apărut acest profit excepţional. Soldul creditelor date a urcat cu 40 de procente după preluare, de exemplu; activele, cu o treime, iar acum din piaţa bancară românească a ajuns să controleze o felie de peste 12%.
Pe locul doi în clasamentul profiturilor se află BCR. Totuşi, profitul de aproape 920 de milioane de lei înregistrat de BCR vine după pierderi masive în 2014. Atunci banca rămânea cu un minus de 2,8 miliarde de lei generat în principal de faptul că a trebuit să pună bani deoparte pentru a acoperi golurile clienţilor ce nu şi-au mai plătit ratele.
Banca şi-a mai curăţat protofoliul. Chiar spre sfârşitul anului BCR a vândut un pachet de credite neperformante uriaş, de 1,2 miliarde de lei. Deşi Banca Transilvania a câştigat poziţia de lider la capitolul profitabilitate, BCR este totuşi cea mai mare din România după active.
Dacă BCR şi Banca Transilvania se bat pe primele două poziţii, al treilea cel mai mare profit din sistemul bancar românesc a fost făcut de BRD. 445 de milioane de lei. Adică la jumătate faţă de rezultatul BCR-ului şi doar 20% din cel al Băncii Transilvania. BRD joacă într-o ligă mai mică, dar profitul din 2015 este totuşi de zece ori mai mare decât cel din 2014. De asemenea, BRD e a două cea mai mare bancă după active şi se gândeşte serios să se pună pe cumpărat alte bănci.
Mai jos de BRD, în topul profiturilor a coborât Raiffeisen. A fost cea mai profitabilă bancă din România în 2012, în 2013, şi în 2014, dar acum rămâne în urmă odată ce rivalii din piaţă şi-au revenit după criză. Raiffeisen Bank a rămas cu un profit de aproape 440 de milioane de lei, comparativ cu cele 500 strânse în 2014.
Cu un profit de două ori mai mic a terminat Unicredit. A intrat pe ultimul loc în top cinci cu un profit de puţin peste 220 de milioane de lei. De la an la an, Unicredit a reuşit totuşi să îşi crească profitul cu aproape 180%.
Sistemul bancar în ansamblu a înregistrat anul trecut un rezultat record - profit de 4,9 miliarde de lei, din care însă 4,4 au fost făcute de primele cinci cele mai mari bănci.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.