Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Societățile cu risc fiscal identificate de analiza ANAF trebuie să depună declarația 088, conform unei noi proceduri, aprobată prin ordinul 2.393/2016. Principala modificare este că ANAF nu va mai anula din oficiu codul de TVA, fără o invitație la sediu și un interviu cu reprezentantul legal al contribuabilului, arată într-o analiză a procedurii, Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.
„În acest mod, se creează premisele evitării unor situații neplăcute, când, de exemplu, din lipsă de comunicare eficientă, unele societăți se trezeau peste noapte fără coduri de TVA, fiind expuse riscului de a li se bloca activitatea. Trebuie să remarcăm importanța interviului. Sperăm că acesta nu va reprezenta doar o formalitate, mai ales în condițiile în care, chiar în procedură, se stabilește că, în urma informațiilor furnizate de contribuabil în cadrul acestuia, ANAF poate lua decizia de menținere a codului de TVA”, consideră Eugenia Ion.
Conform noii proceduri, ANAF va face o analiză lunară a tuturor societăților, persoanelor înregistrate în scop de TVA, în mod automat, prin intermediul aplicației informatice dezvoltată la nivel central, în baza criteriilor de risc. Parțial, criteriile sunt enumerate de procedură, dar mai există o serie de conditionalități păstrate secrete de autorități. În urma acestei evaluări, precizează consultantul fiscal, este transmisă o notificare pentru depunerea D088 și a documentelor care trebuie să o însoțească. Termenul de depunere este de 15 zile, cu posibilitatea unei singure prelungiri motivate și doar cu aprobarea autorităților fiscale.
Ce se întâmplă după depunerea D088?
Dacă după depunerea D088, este indentificat risc mediu, reprezentantul legal al persoanei impozabile este invitat la ANAF. Dacă acesta se prezintă și furnizează corect și complet datele și informațiile solicitate, se întocmește un referat cu propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.
În cazul în care nu se prezintă la sediul ANAF sau se prezintă, dar fără toate documentele solicitate, referatul va fi de respingere a înregistrării în scopuri de TVA și va fi înaintat Direcției Antifrauda, explică Eugenia Ion.
Chiar și în cazul în care se identifică un risc fiscal mare și se emite o decizie de respingere a înregistrării, persoană impozabila va fi invitată la audiere. Orice decizie a ANAF poate fi, ulterior, contestată în termen de 45 de zile. Sursa: profit.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.