Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dar există şi alte tipuri de concedii pentru care se plăteşte contribuţia la pensii, deci ”merge” vechimea în muncă.
Iată cele opt tipuri de concedii care se adaugă la stagiul de cotizare pentru pensie conform avocatnet.ro
Concediul de risc maternal
De el pot beneficia salariatele gravide, cele care au născut recent și cele care alăptează (OUG nr. 96/2003). În situația în care la muncă se identifică un risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor amintite ori o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul trebuie să le modifice temporar condițiile de muncă și/sau programul de lucru sau să le repartizeze pe posturi de lucru lipsite de risc. Dacă nu este posibil, salariatele au dreptul la concediul de risc maternal de maximum 120 de zile.
Concediul de maternitate
Este format din concediul pentru sarcină și concediul pentru lăuzie și este acordat pentru cel mult 126 de zile calendaristice (conf. OUG nr. 158/2005). Beneficiarele primesc o indemnizație în cuantum brut lunar de 85% din media veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni ale stagiului de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Concediul paternal
Se acordă tatălui (conf. Legii 210/1999), are o durată de cinci zile lucrătoare (plus alte zece zile lucrătoare, pentru cei care au absolvit cursul de puericultură) și se acordă la cerere în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. Indemnizația lunară este egală cu salariul corespunzător perioadei de concediu.
Concediul pentru creșterea copilului
Concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap) se acordă mamelor care, în ultimii doi ani de dinaintea nașterii copilului, au realizat venituri impozabile timp de minimum 12 luni. Indemnizația lunară este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei de naștere a copilului, având o limită minimă de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară. La acest moment indemnizația minimă este de 1.062,5 lei şi nu există o limită maximă.
Concediul de acomodare
Potrivit Legii nr. 273/2004, salariații care adoptă copii pot cere intrarea în concediul de acomodare pentru maximum un an. Indemnizația lunară este de 1.700 de lei.
Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav
Se acordă în baza OUG nr. 158/2005, pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, respectiv până la 18 ani pentru copiii cu handicap, pentru afecțiunile intercurente. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul prevăzută de lege.
Concediul de odihnă
Conform Codului muncii, toți salariații au dreptul anual la un concediu de odihnă de minimum 20 de zile lucrătoare, cu o indemnizaţie reprezentată de media zilnică a salariului de bază, a indemnizațiilor și sporurilor permanente din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Concediul pentru incapacitate temporară de muncă
Se acordă pentru maximum 180 de zile într-un an, persoanelor asigurate, împreună cu indemnizaţia în cuantum de 80% din media veniturilor salariale brute realizate în cele șase luni anterioare accidentării sau apariției bolii (în cazul urgențelor medico-chirurgicale, cuantumul indemnizației este de 100%). Sursa: Libertatea.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.