Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Criza financiara care a lovit Romania nu a facut altceva decat sa constate criza de lichiditati a bancilor private. Banci care au absorbit o mare parte din prima transa a acordului cu FMI. Este acesta un joc corect fata de contribuabilul care va trebui sa finanteze din buzunarul propriu o criza de moment a unei entitati private?
Criza loveste din nou. Dupa Grecia, acum pietele financiare sunt zguduite din directia Irlanda. Aceasta este pe cale sa devina a doua tara din zona euro care va avea nevoie de ajutor financiar international. Evident, din nou, pe spatele contribuabililor, scrie DW-world
Chiar daca despre Irlanda se vorbeste ca despre a doua Grecie, cele doua tari se deosebesc fundamental din acest punct de vedere. Spre deosebire de greci, care de ani de zile traiesc cu mult peste posibilitatile lor bugetare, falsificandu-si constant deficitele, Irlanda nu a avut datorii inainte de inceperea crizei mondiale. In prezent, situatia este critica deoarece toate cele patru mari banci centrale sunt in pericol de faliment.
Pentru ca aceste institutii financiare sa fie salvate, in frunte cu Banca Anglo-Irlandeza, Irlanda a garantat cu titluri de stat un imprumut de 35 de miliarde de euro, astfel ca deficitul bugetar a sarit la 32 la suta, de zece ori mai mult decat este permis in tarile UE. Este imposibil ca aceasta situatie sa nu zdruncine pietele financiare din zona euro.
Pietele financiare europene cer garantii mari pentru ca imprumutul sa mearga catre Dublin. Dar cine sunt acesti investitori, care acorda aceste sume de bani si colecteaza sume mari din dobanzi? Printre acestia se afla banci britanice, germane si franceze, investitori care sunt convinsi ca lucrurile vor reveni la normal.
De ce ar trebui sa se deranjeze, din moment ce zona euro are garantii de 500 miliarde euro iar FMI este si el in ecuatie cu 250 miliarde. Irlanda va trebui sa se foloseasca de ajutorulu financiar european, numai si numai pentru ca statul a acordat garantii in contul bancilor. Pur si simplu, statul declara: contribuabilii vor scapa bancile de faliment.
Vom plati scump si foarte scump
Bancile care vor elibera creditele nu au de ce sa-si faca griji, din moment ce statul irlandez s-a angajat cu garantii. E cert, ei vor castiga in mod inevitabil si, in acelasi timp, isi vor indrepta atentia catre urmatoarea tara tinta, astfel incat acest scenariu sa continue cat mai mult posibil. Pe ordinea de zi, se afla Spania si Portugalia.
Pentru a fi stopat acest proces si pentru a preveni o situatie similara in viitor este nevoie de stabilirea si punerea in aplicare a normelor de insolventa. Acest lucru ar fi trebuit sa se intample odata cu crearea zonei euro. Insa ce s-a intamplat, e bun savarsit. Iar daca inceputul este prost continuarea lasa de dorit.
sursa: ziare.com
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.