Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Indemnizatia de somaj va fi stabilita la un nivel cuprins intre 75% si 90% din indicatorul social de referinta, in prezent in valoare de 500 lei, fara sa mai fie raportata la nivelul salariului minim, modificarea urmand sa fie discutata in Coalitie si, ulterior, in Guvern, au declarat surse oficiale
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?
Indemnizatia de somaj reprezinta in prezent 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3% si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
"Se discuta acum ca salariul minim sa fi inlocuit cu indicatorul social de referinta, iar indemnizatia de somaj sa fie calculata la 75% din acest indicator sau poate la 80-90%", au declarat agentiei MEDIAFAX sursele citate.
Potrivit acestora, Ministerul Muncii vrea sa incurajeze astfel somerii sa isi gaseasca loc de munca, considerand ca actualul sistem de calcul al indemnizatiei de somaj nu incurajeaza reinsertia pe piata muncii a acestora.
"Daca se mentine legata indemnizatia de somaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizatia medie de somaj sa fie egala cu veniturile nete, iar diferenta dintre salariul net si indemnizatia de somaj sa fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu exista niciun fel de stimulare pentru someri sa mearga spre un loc de munca, nu ii deteremina nimic, pentru 10 lei in plus, sa se duca sa isi caute un loc de munca. Ideea Guvernului este sa mareasca un pic ecartul, ca sa fie activi pe piata muncii", au aratat sursele.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, vineri, ca indemnizatia de somaj ar putea scadea din 2011 si nu va mai fi calculata in functie de salariul minim, ci de un indicator social de referinta stabilit anual, masura propusa pentru a incuraja munca.
"Somajul va fi calculat in functie de un indicator social de referinta, pentru a stimula munca. Indemnizatia ar putea reprezenta 50 sau 75 la suta din acest indicator, care va fi stabilit anual de Guvern", a spus ministrul Muncii, intr-o intalnire informala.
In prezent sunt aproximativ 700.000 de someri, iar statul cheltuie anual cu aceste plati 4,1 miliarde de lei.
Scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI dupa misiunea din octombrie-noiembrie releva ca Guvernul s-a angajat ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie legata de salariul minim, care urmeaza sa fie majorat.
"Dupa inghetarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, in general pentru a compensa recenta evolutie a inflatiei, decupland in acelasi timp indemnizatia de somaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din document.
Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.
Guvernul incearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, avand in vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari.
"Vor mai fi disponibilizari si anul viitor, dar economiile ar fi mai mici daca indemnizatia de somaj ar fi in continuare legata de salariul minim", au aratat sursele.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar ca Guvernul lucreaza in prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decat salariul minim.
"O varianta este ca pentru indemnizatia de somaj sa fie luat in calcul indicatorul social de referinta", a spus secretarul de stat.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.
sursa: 9am.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.