Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Aproximativ 4,5 milioane de români cu credite nu vor mai beneficia de prevederile Ordonanţei 50/2010. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de lege privind Ordonanţa 50/2010, iar prevederile actului normativ nu se vor aplica şi pentru creditele vechi.
Lobby-ul făcut de băncile comerciale la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la Comisia Europeană (CE) pe Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a avut efect. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri în favoarea bancherilor proiectul de lege privind ordonanţa, urmând ca aceasta să nu se aplice şi în cazul celor aproximativ opt milioane de contracte de credit aflate în derulare, scrie ziaro.ro.
Singura prevedere din actul normativ de care vor beneficia clienţii vechi ai băncilor este limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1% pentru creditele cu dobândă fixă, respectiv eliminarea lui pentru cele cu dobândă variabilă. În schimb, refinanţarea creditelor se va putea realiza în urma analizei clientului, prin negociere, şi nu fără costuri, cum se stabilise iniţial. În plus, deputaţii au votat ca prevederile ordonanţei să nu se aplice şi caselor de ajutor reciproc.
Toate actele adiţionale la contracte care au fost semnate de clienţi în toamna acestui an vor rămâne în vigoare, a explicat deputatul PDL Adrian Niţu. În schimb, acele acte care nu au fost semnate până la 19 septembrie, dar au intrat în vigoare conform legii, vor rămâne în vigoare, cu excepţia dată de situaţia în care sunt atacate fie de client, fie de bancă. În acest caz, contractul urmează să se renegocieze între cele două părţi.
Bancherii au solicitat încă din vară finanţatorilor externi să ceară autorităţilor române să nu aplice Ordonanţa creditelor şi pentru contractele vechi. Ei au susţinut că directiva europeană, transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa 50, nu impune aplicarea prevederilor şi pentru împrumuturile din sold. În plus, că această variantă le-ar genera pierderi de sute de milioane de euro. Deşi nu au impus tranşant autorităţilor ca OUG 50/2010 să se aplice doar creditelor noi, reprezentanţii FMI şi ai CE au subliniat că actul normativ nu trebuie să afecteze sistemul bancar. Astfel, guvernanţii români s-au angajat în faţa FMI, în scrisoarea de intenţie, să modifice ordonanţa. Între timp, CE a cerut lămuriri privind aplicarea actului normativ.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, s-a grăbit chiar să anunţe că CE a început procedura de infringment pe OUG 50. Ulterior, premierul Emil Boc a subliniat că reprezentanţii Comisiei au trimis la Bucureşti o scrisoare prin care solicita informaţii, demers ce reprezintă o etapă preliminară declanşării infringmentului. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.