Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Obligatoriu în România! Mii de persoane sunt vizate, iar legea nu le lasă nicio portiţă de scăpare. Ce sunt nevoiţi să facă până la data de 25 mai, anul curent?
Este vorba despre indemnizațiile de pandemie care au putut fi încasate de persoanele fizice în anul 2021. Este necesară declararea acestora prin formularul 212, iar persoanele care au beneficiat trebuie să achite la stat taxele aferente până în ziua de 25 mai 2022.
Amintim că cele trei indemnizații au venit ca un ajutor din partea autorităților pentru persoanele care se confruntau cu dificultăți din cauza pandemiei.
Prima dintre ele a fost indemnizația pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul ianuarie – iunie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020.
A doua a fost cea pentru activitate/venituri reduse, ce a putut fi cerută și încasată în perioada ianuarie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 132/2020.
A treia indemnizație a fost cea pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul octombrie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 111/2021.
Acestea trebuie declarate prin formularul 212, iar taxele aferente trebuie achitate până la 25 mai 2022. Astfel, beneficiarii trebuie să calculeze, rețină, declare și achite impozit pe venit și contribuțiile sociale la pensii și sănătate.
Declararea indemnizațiilor de pandemie încasate în 2021 și a taxelor aferente trebuie realizată prin intermediul formularului 212 (declarația unică) până în ziua de 25 mai. Totodată, până atunci trebuie plătite și taxele aferente.
Peste 11.000 de persoane au încasat indemnizația de pandemie
De asemenea, statisticile realizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială arată că peste 11.000 de persoane au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 30/2020, în intervalul ianuarie – iunie 2021. Totodată, peste 900 de persoane care au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 111/2021 în intervalul octombrie – decembrie 2021
Trebuie menționat că sumele se calculează separat de veniturile din activități economice, indiferent de ajutor sau cuantumul sumelor încasate de la stat. Astfel, profesioniștii datorează impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate pentru ele.
Mai mult, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) dispune de instrumente prin care să poată veni cu decizii de impunere din oficiu, în cazul în care o persoană a încasat indemnizații de pandemie, dar nu le declară și nu plătește taxele pentru ele până în ziua de 25 mai 2022.
Mai exact, este vorba de o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit și de o procedură pentru stabilirea din oficiu a contribuțiilor la pensii și sănătate.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.