Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Decizia Guvernului de a impozita cu 16% averile nejustificate este salutara, insa practica ar putea fie s-o anihileze, fie s-o transforme intr-un instrument politic extrem de periculos. De anul viitor, ar urma sa fie aplicata cota unica de 16% pe averile provenite din bani pentru care nu s-a platit impozit, scrie ziare.com
"Pentru acele persoane fizice care nu-si declara veniturile, adica sunt in situatia sa aiba venituri foarte mari si impozite 0, averi foarte mari, dar fara sa aiba venituri a caror impozitare sa se fi facut in mod legal, le transmit ca nu pot sa stea linistiti. Adica nu pot sa aiba iahturi, vile si isi petrec vacantele in locurile unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot sa justifice prin veniturile declarate", a explicat ministrul Finantelor.
Prevederea face parte din noul Cod Fiscal ca impozitare a veniturilor de natura necunoscuta, iar in cadrul ANAF va exista un departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile.
Teoretic masura este, cum spuneam, salutara din cateva motive. In primul rand, da o lovitura marilor evazionisti. Este absurd sa crezi ca dintr-o firma la limita falimentului, cum este OTV de exemplu, se poate face o avere fabuloasa, cum este cea a lui Dan Diaconescu, de exemplu. De altfel, acesta a si criticat masura pe motiv ca vanatoarea de evazionisti nu incepe cu politicienii care fac afaceri cu statul.
Dincolo de aceste atacuri, peste tot in lumea civilizata Fiscul este mai temut decat Parchetul tocmai pentru ca urmareste pe oricine, politician, vedeta, om obisnuit, si in gaura de sarpe.
Apoi, daca va fi aplicata, noua reglementare ar putea aduce venituri substantiale la buget, caci, din nefericire, foarte multe dintre marile averi au fost facute si cresc ilegal, prin fraudarea bugetului. Si, nu in ultimul rand, prin acest tip de impozitare primesc o minima satisfactie toti cei care muncind cinstit si platindu-si darile catre stat se simt zilnic striviti de opulenta evazionistilor nerusinati.
Pana la aceste potentiale avantaje sunt de trecut insa o serie de obstacole, ma tem, extrem de dificile. In primul rand, exista riscul ca reglementarea sa pice la Curtea Constitutionala, deoarece poate fi interpretata ca o lezare a prezumtiei de nevinovatie. Sansa este ca nu vad partidul dispus sa-si asume riscul electoral de a deveni protectorul imbogatitilor, urati de marea masa a romanilor.
Ma intreb apoi cum va reusi ANAF sa puna in practica noua reglementare? Nici acum Fiscul nu straluceste prin eficienta, iar evaziunea infloreste in Romania. Ca e vorba despre incompetenta, ca este vorba despre coruptie, ANAF are rezultate doar cu pestii micuti, pe care-i urmareste fara mila. Ori aici discutam despre pestii mari, cu multa influenta si cu multi bani, care pot avea conexiuni strivitoare pentru un simplu inspector sau care il pot mitui cu sume la care nu viseaza din salariul redus cu 25%.
Cand intentionezi sa pornesti o astfel de ofensiva, nu demotivezi armata caci te indrepti spre esec sigur.
Care va fi concret procedura nu stim inca, ci vom afla abia dupa 1 ianuarie cand Guvernul va da normele de aplicare. Alt lucru de care ar trebui sa ne temem, deoarece diavolii acolo se ascund si nu m-ar mira ca reglementarii, care cu siguranta irita multa lume importanta, sa-i fie scosi dintii in mod preventiv prin tot felul de conditii de neindeplinit, astfel incat sa ramana doar o frumoasa intentie cu oarecare impact electroal.
In al treilea rand, impozitarea aceasta a veniturilor nejustificate poate deveni o arma politica de prima clasa. Ce ne facem daca vor fi luati la puricat doar bogatii Opozitiei, nu si cei ai Puterii, indiferent care ar fi ea? Imi aduc aminte cat au vrut ziaristii sa stie ce impozite a platit Ioana Basescu, dupa ce au aflat ca din castigurile de notar la inceput de cariera a avut jumatate de milion de euro pentru un apartament de lux. Oare Fiscul va fi la fel de curios?
Si ce ne facem daca vor incepe santajele: bani pentru partid sau control la sange al averii? Intr-o tara ca Romania nu exista absolut nicio garantie ca asa ceva nu se va intampla, dimpotriva, avem toate motivele sa fim suspiciosi.
Aceasta reglementare, curajoasa de altfel, este pana la urma un test de eficienta si moralitate pentru actualul guvern. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.