Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Guvernul pregătește terenul pentru o digitalizare accelerată a activității Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) - din 2024 va începe analizarea automată a datelor colectate de la contribuabili prin mai multe sisteme pentru a preveni și combate evaziunea și fraudele.
În același timp, urmează să se introducă o facilitate majoră pentru contribuabili - precompletarea deconturilor de TVA. Măsurile sunt incluse într-un proiect de OUG adoptat joi de Guvern.
Ca să se aplice, proiectul de OUG trebuie doar publicat în Monitorul Oficial. Prin aceste măsuri, se stabilește un calendar de digitalizare accelerată a activității MF și ANAF, cu scopul de a combate evaziunea și fraudele. Implicit, asta va însemna creșterea veniturilor la bugetul de stat.
„Ministerul Finanțelor este abilitat, până la dezvoltarea și operaționalizarea Hubului Financiar prevăzut [de OUG 109/2023], să utilizeze și/sau implementeze module de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin intermediul sistemelor informatice de interes strategic național în domeniul administrării fiscale prevăzute de prezenta ordonanță, în scopul asigurării veniturilor bugetare necesare sustenabilității financiare a Statului Român”, scrie în proiect.
Concret, este o referire la sistemele e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu, e-SAF-T (declarațiile 406), e-Case de marcat (registrul aparatelor de marcat) și e-TVA (datele din e-Factura și e-Case de marcat). Sistemele respective și modulele de analiză aferente vor fi folosite de ANAF pentru a stabili gradul de risc pentru contribuabili și pentru a identifica problemele fiscale de la nivelul acestora.
Concret, ANAF va trebui să folosească informațiile din sisteme și din modulele de analiză pentru administrarea contribuabililor și, prin controalele derulate, pentru prevenirea și combaterea evaziunii și a fraudelor și creșterea veniturilor la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, autoritățile vor să fructifice cât mai repede și cât mai mult neregulile observate în practică.
Modulele de analiză vor trebui implementate de MF și ANAF după următorul calendar:
1 martie 2024 - e-Factura;
1 aprilie 2024 - e-Case de marcat;
1 august 2024 - e-TVA;
1 septembrie 2024 - e-Transport;
1 ianuarie 2025 - e-Sigiliu;
1 martie 2025 - alte module.
În ceea ce privește sistemul e-TVA, care va fi o noutate majoră în relația contribuabililor cu MF și ANAF, acesta va fi constituit din datele obținute de stat prin e-Factura și e-Case de marcat. Sistemul va genera, practic, deconturi de TVA precompletate pe care contribuabilii să le verifice, modifice și completeze înainte de depunerea la ANAF (chestiune despre care redacția noastră scrisese acum câteva luni).
„Prin intermediul sistemului (...), informații din deconturile de TVA se precompletează, în sistemul informatic, pentru fiecare perioadă de raportare, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale. Deconturile precompletate se pun la dispoziția persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA (...), prin intermediul Spațiului Privat Virtual”, este explicat în document. Practic, contribuabilii vor avea câteva zile la dispoziție pentru a verifica deconturile, a face modificările și completările necesare (dacă e cazul) și a le depune la termenul din data de 25.
În fine, documentul mai prevede că veniturile aduse din digitalizarea ANAF urmează să fie monitorizate separat, pentru a le urmări cu ușurință pe termen lung.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.