Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Întărirea leului din ultima perioadă va mai atenua şocul creşterii indicatorului Euribor. Totuşi, în următorul an, românii vor plăti rate cu 5-10% mai mari, adică zeci sau sute de euro în plus, în funcţie de credit. În cel mult un an, românii cu credite în euro vor plăti rate cu 5-10% mai mari, din cauza creşterii indicatorului Euribor, estimează analiştii întrebaţi de gândul. Asta înseamnă un plus de zeci sau sute de euro, în funcţie de mărimea datoriei lunare a fiecărui client. Vestea bună este că până la sfârşitul anului, împrumurile în lei s-ar putea ieftini cu un punct procentual în condiţiile în care tot mai multe bănci încearcă să atragă clienţi noi, mai estimează specialiştii.
Băncile prognozează că în toamnă, Euribor la trei luni - indicator folosit de bănci în formula de calcul a ratelor, alături de marja proprie - va ajunge la 1,5%, faţă de 0,7% în iunie 2010, pe fondul temerilor legate de creşterea inflaţiei în Europa. Analiştii spun însă că avansul Euribor nu se va transmite imediat în dobânzile creditelor şi nici integral.
Cu cât vor creşte ratele românilor
Concret, de la un nivel mediu de 6% pe an în prezent, dobânda la creditele în euro va urca până la aproximativ 7%, în următoarele 12 luni , explică economistul şef al BCR. Creşterea dobânzii se referă la credite aflate în derulare.
Clienţii băncilor nu vor resimţi însă în egală măsură scumpirea împrumuturilor. Creşterea depinde atât de mărimea creditului, cât şi de perioada pe care se derulează împrumutul.
De exemplu, o persoană care în prezent plăteşte o rată lunară de 194 de euro pentru un credit de 23.000 de euro pe 15 ani va avea de achitat 207 euro, peste aproximativ un an. În acest caz, datoria lunară va creşte cu 6,7%.
În schimb, rata pentru un credit de 50.000 de euro luat pe 20 de ani va urca cu 8,4%, de la 358 de euro la 388 de euro. Dacă aceeaşi sumă este eşalonată pe 10 ani, rata va creşte doar cu 4,5%, de la 555 de euro la 580 de euro, potrivit calculelor gândul.
Şi cei care au contractat recent împrumuturi în euro au plătit mai mult. În februarie, dobânda medie pentru creditele noi în euro a urcat cu 0,23 puncte faţă de ianuarie, la 5,68%, arată datele BNR. În cazul firmelor, împrumuturile nou acordate s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, în timp ce rata medie pentru populaţie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.
Creditele în lei s-ar putea ieftini
În schimb, românii care se gândesc să se împrumute în lei ar putea avea parte de veşti bune până la sfârşitul anului.
"Este posibil să asistăm la o scădere a dobânzilor la creditele în lei cu până la un punct procentual, pe fondul unei uşoare îmbunătăţiri a situaţiei pe piaţă", este de părere Aurelian Dochia.
Scăderea dobânzilor este posibilă chiar în condiţiile în care BNR va menţine dobânda cheie la nivelul actual de 6,25%. Recent, analiştii au estimat că banca centrală nu va modifica rata dobânzii de politică monetară - care dă tonul creditelor în lei - până la sfârşitul anului.
Deocamdată, însă, împrumuturile în lei sunt mai scumpe. În februarie, dobânda la creditele noi în moneda naţională a crescut cu 1,58 puncte procentuale faţă de ianuarie, la o medie de 11,7% pe an, potrivit datelor BNR.
Creşterea dobânzilor a fost mai mare în cazul firmelor decât al populaţiei. Companiile au suportat o creştere de 1,9 puncte, până la 11,16%. Cât despre populaţie, dobânda la creditele în lei a urcat în medie cu un punct procentual comparativ cu luna precedentă, la 13,49% pe an, nivel maxim înregistrat după martie 2010.
Băncile nu au scumpit însă toate tipurile de credite pentru populaţie. Astfel, doar în cazul creditelor de consum se constată un avans al dobânzii anuale efective (DAE), cu 0,37 puncte, la 17,83%. În schimb, DAE pentru împrumuturile pentru locuinţe a scăzut cu 0,36 puncte, la 10,52%. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.