Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Plata cu saci de monede este folosită în general ca metodă de protest. În UE, este obligatorie acceptarea doar a unui număr limitat de monede pentru stingerea datoriilor. În România însă, nu este obligatorie nici măcar acceptarea bancnotelor, iar plătitorii trebuie să apeleze la executorul judecătoresc şi în final să depună banii la CEC.
Cetăţenii români au posibilitatea legală de a obliga co-mer-ciantul, banca, instituţia de stat şi chiar cămătarul să le accepte plăţile cu monede. Metoda, definită în Codul de Procedură Civilă, nu este una directă, dar nu este nici foarte complicată şi este menţionată în lege încă din 1859. Plătitorul are posibilitatea de a face creditorului, indiferent dacă este o persoană fizică sau juri-dică, o „ofertă reală, urmată de consemnaţiune". Pe scurt, aceasta înseamnă că, după ce este refuzat, plătitorul se adre-sează unui executor jude-cătoresc. În prezenţa acestuia, debitorul va înmâna banii creditorului. Dacă şi în acest caz plătitorul este refuzat, are posibilitatea de a merge la CEC, împreună cu executorul judecătoresc, şi de a depune într-un cont special suma datorată, astfel datoria fiind considerată stinsă. CEC Bank acceptă plăţi inclusiv cu monede, indiferent de sumă. Onorariul executorului judecătoresc pentru acest serviciu se încadrează între 50 şi 100 de lei.
Unicat în Uniunea Europeană
România este singura ţară UE şi una dintre puţinele din lume care nu are o legislaţie clară în privinţa obligativităţii agen-ţilor economici, a instituţiilor de stat şi a persoanelor fizice aflate în postura de creditor de a încasa plăţi. Mai mult, în timp ce în zona euro sunt strict interzisele taxele pentru plata cu numerar, în România există bănci care au făcut o strategie din suprataxarea clienţilor pe motiv că încurajează plata cu cardul, scrie ziare.ro.
Reprezentanţii Băncii Naţionale au spus că singura lege care reglementează plăţile cu bancnote sau monede este Legea Denominării. Actul legislativ arată însă la modul general că bancnotele şi mo-nedele pot fi utilizate oriunde pe teritoriul României. În interpretarea BNR, de aici se subînţelege că încasatorul este şi obligat să accepte plata, însă tot BNR arată că nu există nici o sancţiune în cazul în care el refuză. Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al băncii centrale, ne recomandă ca soluţie înştiin-ţarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorului.
În România au existat mai multe cazuri în care diferite persoane au încercat să achite amenzi cu monede, însă au fost refu-zate. Deşi persoanele respective au apelat la Poliţie, instituţia nu a avut cum să îi ajute. De altfel, scăpările legislative pot fi folosite şi de cămătarii mai mult sau mai puţin legali, care, prin refuzul de încasa banii, beneficiază de o dobândă mai mare.
Cum obligi creditorul să-ţi ia banii
Contactezi un executor judecătoresc.
Încearcă să plăteşti în prezenţa executorului
În cazul în care creditorul refuză, plăteşti într-un cont special la CEC. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.